Gofido logotyp
Alla inlägg

#3 adventstips - sänk värdet på sakerna

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2020-12-16 - 4 min läsning

Det kan kännas tryggt att sakerna i hemmet är försäkrade till 1 eller 1,5 miljoner kronor. Då om nått hemskt skulle inträffa blir jag åtminstone rik kanske du tänker! Riktigt så fungerar det inte tyvärr. Värdet motsvarar det maximala värdet du kan få ut, inte vad försäkringsbolaget värderar dina saker till. Det avgörs av ersättningsvärdet, eller andrahandsvärdet.

Ett värde på en pryl eller sak är efter några år inte mycket att hänga i julgranen. Ta bara en snabb koll på blocket vad din soffa är värd i andrahand. Försäkringsbolagen använder sig av olika ålderstabeller för att avgöra vad sakerna är värde efter några år. En sak du köpt för 5 år sedan kan vara värd mindre än en femtedel vad du köpte den för. Speciellt värdet på elektronik, skor och kläder försvinner snabbt.

Faktum är att de flesta av oss har saker i hemmet till ett värde av 250 000 kr eller mindre när det väl kommer till kritan. Att då ha försäkrat prylarna till 1 miljon kronor är inget annat än att värma upp huset med öppna fönster – helt bortkastat.

Och för att citera filmen nedan ”om du mot förmodan skulle ha en Iron-Maiden-samling värd miljoner”, försäkra den separat. Alla hemförsäkringar har maxbelopp på ovanliga dyra saker, som en myntsamling, eller smycken, eller isjakt och för andra samlingar som inte har ett maxbelopp behöver du ändå kunna bevisa värdet.

Så nu under det digitala luciafirandet passa på att sänk sakvärdet i din hemförsäkring det kommer ge dig en lägre kostnad utan att tumma på ditt faktiska försäkringsskydd.

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023