Gofido logotyp
Alla inlägg

200 miljoner för varmluft

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-02-14 - 3 min läsning

Gofido i likhet med en del andra försäkringsbolag (ibland Länsförsäkringar) erbjuder sina kunder möjligheten att välja vilket värde sakerna i ens hem ska försäkras till. Men, de allra flesta har ett fast belopp på 1,5 miljon eller 1 miljon. Det innebär att uppåt 4,7 miljoner hushåll försäkrar varmluft, varje dag, året om i decennier till en kostnad av hundratals miljoner.

Runt 200 miljoner handlar det om. Det ska jämföras med ungefär 18 miljarder som den totala kostnaden för hushållens hem- och villaförsäkring är årligen. Det blir strax över 1 procent eller var hundrade krona som är totalt onödig. Förmodligen handlar det om mer, men jag har räknat försiktigt.

För varje hushåll handlar det om 30-70 kr per år. Mer för villa, mindre för lägenheter. Snittvillan uppgår till 122 kvm och snittlägenheten till 57 kvm. Oavsett storlek blir du dock försäkrad som du bodde i en villa på 200 kvm som var fullsmetad med designmöbler och dyra köksmaskiner.

Hos Gofido, har den genomsnittliga kunden, valt ett försäkrat värde på 450 000 kr. Då har vissa ett lägre belopp och vissa ett högre belopp med det är genomsnittet. Gofido har inte stött på ett enda fall där personen blivit underförsäkrad. Ifall du är osäker själv vilket belopp du ska välja kör en lösöres lasso - väldigt nyttig övning! Och här kan du läsa vad skillnaden är mellan fast egendom, lös egendom och lösöre.

Men, Gofido, har de verkligen alla typer av kunder och är inte beloppet väl lågt? Förutom att Gofido har alla typer av kunder runt om i Sverige, så visst, rent statistiskt, är det övervikt mot lägenheter (Gofido har inte 40 procent villor i sin kundstock som är snittet för svenska hushåll). Så låt oss kompensera för det och räkna upp beloppet till 650 000 kr i försäkrat värde för sakerna. Det blir fortsatt tillräckligt med varmluft för att nå 10 000 meters höjd jämfört med branschstandard! Och besparingen som jag nämnde innan är beräknat på det här beloppet.

Så. Försäkra inte det du inte har. Om möjligt välj ett lägre försäkrat belopp på dina saker. Eller fråga efter det. Och kom ihåg, själva fastigheten - eller skalet med fast inredning, din bostadsrätt eller villa är alltid försäkrat till sitt fulla värde i Sverige.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023