Gofido logotyp
Alla inlägg

Allianz - störst i Europa

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-10-20 - 3 min läsning

Som en del av en serie om Europas noterade försäkringsbolag tänkte jag börja med det största av dem alla - Allianz.

Denna gigant av giganter med nära 150 000 anställda och en omsättning på över 1 400 miljarder kronor har Allianz sina fingrar nere i alla syltburkar som finns. De ska bland annat vara aktieägare i nära på alla tyska noterade bolag och erbjuder allt från hemförsäkring, kapitalförvaltning, företagsförsäkring till hundförsäkring.

Grundat 1890 med det härliga tyska namnet: Allianz Versicherungs-Aktiengesellschaft började de sin bana med att erbjuda sjöfarts och olycksfallsförsäkringar. Därefter brandförsäkringar och senare hemförsäkringar och så vidare. Lite kämpigt under andra världskriget, de tillhörde ju fel land vid den tidpunkten. Sedan vidare expansion ut i Europa, öst-Europa och därefter världen. Nu erbjuder de försäkringar i totalt 70 länder.

Som aktieägare lockas du troligtvis av den stabila utdelningen som uppgår till nära 5% per år givet dagskursen runt 200 EUR/aktie. Och, det är inget fel i det. Även utan utdelning är aktien upp 32% på fem år, vilket kan jämföras med Frankfurtbörsen som är upp 47% under motsvarande tid.

Som exempel på ett stort försäkringsbolag tycker jag de är rätt talande. De går med vinst, ganska kraftig sådan. Tillväxten är väl sådär, runt 2% per år, och så delar de ut stora delen av vinsten. Som aktieägare håller du mer eller mindre en obligation och som kund är du en kassako - kanske glad kanske ledsen, vem vet, kvar verkar du stanna.

Slutsats. Som investerare kommer aldrig dubbla dina pengar i ett stort försäkringsbolag så mycket är säkert, men likt äldre tider kanske du kan leva på "räntorna" från de. Som konsument kommer du nog heller aldrig få den där riktiga wow-känslan. Men, de är stabila och erbjuder något som miljontals kunder efterfrågar världen över. För Gofido och liknande skulle jag säga en enorm möjlighet att bränna lite valfett för att få upp lyskraften i branschen!

Väl mött

Henrik

PS. För er som inte förstod valfett-referensen så är den historiska kopplingen att före elektriciteten så användes just valfett eller tran för att få ljus i städerna. Allianz började sin bana med att sannolikt försäkra några av de fartyg som seglade upp till kusterna utanför Grönland och Island för att fiska valen. ds

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023