Gofido logotyp
Alla inlägg

Att förbereda sig för sämre tider

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-06-02 - 3 min läsning

Larmen duggar tätt på den ekonomiska himlen. Börsnedgångar, hög inflation och nu ränteuppgångar. Det är lätt att dras med i negativ information, men hur bör du agera? Här går jag igenom hur jag tycker du ska tänka:

Att sitta still i båten är nog bland det vanligaste och faktiskt det mest rimliga rådet. Information och stämningar går allting mycket längre än den faktiska, reella, ekonomin. Vi eldar upp oss själva med negativa tankar och drar ut korta samband till längre. Därför är det första rådet att bara ta ett djupt andetag. Att räntan går upp från 1 till 1,6% är mycket på kort tid men du kommer klara det.

Gör några korta räkneexempel. För att få en bra känsla över hur din ekonom kommer påverkas framöver tycker jag det är lättast med några enkla beräkningar. Då får du svart på vitt hur något påverkar och inte bara en känsla.

Exempelvis med bolånen: - Med 5 miljoner i lån blir 1%. 50 000 kr per år eller ca 4 000 kr i månaden. (kostnaden kanske idag) - Dubblas räntan till 2% blir det 8 000 kr (kostnaden efter sommaren) - Och vid 3% blir det 12 000 kr (kostnaden om 1-2 år om räntehöjningarna fortsätter)

Gör rum redan nu. Ett bra sätt att lugna sina ekonomiska nerver är att göra något redan nu som förbättrar din ekonomin. Lättast och mest effektivt är att börja trimma på de dolda månadskostnaderna.

Här kommer en lista på saker att se över: - Bolån - Försäkringar. Behövs alla? Och kan du får lägre pris någon annanstans. Bil, båt, hem, olycksfalls för att nämna några vanliga. - Abonnemang av olika slag. TV-kanaler är väl en klassiker (Netflix, CMORE, HBO) osv. Själv stängde jag faktiskt av Spotify för någon år sedan då jag helt enkelt slutat lyssna på musik annat än på radio. Fundera med handen på hjärtan är väl ett bra tips. - Bredband och telefoni - El och värme (om det går) - Sopavgiften (Ibland går att växla ner antalet hämtningar/kärlstorlek)

Ta tiden att reflektera också. När allt löper kan det vara svårt att stanna upp och reflektera över vad som faktiskt är viktigt. Sommaren som kommer är ett utmärkt tillfälle att fundera på vad som gör dig lycklig och vilka delar av dina utgifter som är "tom" konsumtion, sånt som inte förbättrar ditt liv - att jämföra med tomma kalorier, och vad som är "nyttig" konsumtion. Allt bra och nyttigt behöver inte vara investeringar och tråkiga utgifter utan kan mycket väl vara lustfyllda resor eller tidningsprenumerationer. Det är mer överflödet jag vill åt. Att garderoben är full, men att du fortsatt köper kläder för du får en kick för stunden. Eller att du bygger en altan bara för att grannen gjort det.

Ja, det var allt. Hoppas du känner dig något lugnare nu iallafall.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023