Gofido logotyp
Alla inlägg

Att stå utan hemförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-05-12 - 3 min läsning

400 000 eller 1 av 25 har inte hemförsäkring i Sverige. I vissa områden kan det vara så mycket som var tredje. Konsekvenserna för dig som person kan bli allvarliga om du inte har en försäkring. Det påverkar även fastighetsägare runt om i landet. Ett dolt samhällsproblem ingen pratar om.

När jag pratar med fastighetsägare runt om i landet, alltså de som hyr ut hyresrätter, brukar jag alltid fråga hur många oförsäkrade de har hos sig. Det varierar kraftigt, men två kategorier brukar mer än andra komma i kläm. Den ena är unga och de andra är utrikes födda. Det är mer okunskap än ekonomi som brukar sätta käppar i hjulet, men konsekvenserna och stressen det innebär när det går upp för hyresgästen att de kan tvingas betala är oerhörd. För så är det.

Om du inte har en försäkring och du orsakat skadan är du skyldig att ersätta den. Jag minns ett avsnitt av Bonusfamiljen där den struliga pappan glömt att köpa en hemförsäkring varpå sonen råkar orsaka en brand i lägenheten. Det blev dyrt i serien och kommer bli dyrt i verkligheten. Sedan är det så att många fastighetsägare tar ett socialt ansvar om de bedömer att hyresgästen inte kan betala så går de många gånger in och åtgärdar skadan själva. Men det är verkligen inget du ska räkna med.

De skador som sker varierar och allvarligast är givetvis brandskador. En vanlig skada är att någon sätter sig eller trycker till brunnslocket i duschen. Det kan låta banalt, men kan kosta uppåt 50 000 kr att åtgärda. En annan skada kan vara repor i golven, de brukar inte vara lika dyra, men kan alltjämt gå på mellan 5 000 - 10 000 kr.

Förutom brand, läckage, stöld, inbrott för att nämna några saker som kan inträffa skyddar även hemförsäkring dig som person. Med exempelvis rättegångskostnader om du blir skadeskyldig (rättsskydd) eller hjälper dig betala eventuellt skadestånd (ansvarsskydd). Även vid överfall och rån ute på stan brukar det finnas skydd (överfallsskydd) och när du är ute och reser kan du få hjälp med sjukvård eller att komma hem (reseskydd).

Väl mött

Henrik

Erbjudande från Gofido: Hemförsäkring för hyresrätt

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023