Gofido logotyp
Alla inlägg

Banta bort semesterkilona

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-08-23 - 3 min läsning

Under semestern är det lätt att una sig något extra. Lika lätt kan det vara med försäkringar. Du börjar med en och så börjar du tänka på allt hemskt som kan hända och så slutar du med en 4-5 olika försäkringar. Här kommer mina tips hur du ska komma i form och få bort lite övervikt från semestern.

Försäkringar gör det inte mindre sannolikt att drabbas. Det är lätt att tro att bara du har en hundförsäkring så kommer inte hunden att drabbas av någon sjukdom eller om du bara skaffar gravidförsäkring så kommer allt gå bra. Så fungerar det inte. Det enda en försäkring hjälper dig med är pengar. Visst, de kanske bokar en flygbiljett eller tipsar om en veterinär, men du hade lika bra kunnat göra det själv och skadeanmälningar, väntetider och undantag gör att du kanske ändå får lägga mer tid på det än om du bara betalat själv.

Försäkringar är som spel - riggade för att huset ska vinna. Ingen försäkring kostar mindre än vad du förväntas få ut på den. Om en hundförsäkringar kostar 500 kr i månaden så räknar bolaget att de kommer betala ut kanske 375 kr till dig, resten är bolagets egna kostnader och vinst. Du kommer inte "vinna" bara för du lägger mer pengar på dina försäkringar.

Trixet ligger i tid. Du kanske känner att du vinner bara för att du fick ut 5 000 kr på din försäkring för ett år sedan, men glömmer lätt bort att du betalat in mer än det sedan dess. Dessutom om ett försäkringsbolag känner att kalkylen är fel höjer de bara priset. Vanligtvis 3-5 procent per år, men ibland så mycket som 10 procent per år.

Ett tips är att bara spara vad du brukar lägga på en försäkring. En Sverige-indexfond eller varför inte bara på kontot en tid, så ser du hur mycket pengar det faktiskt blir efter ett tag.

Sedan gäller regeln att ha så lite försäkringar som du har råd med. Snarare än att tänka på allt dåligt som kan hända tycker jag du ska tänka på hur stor kostnad du kan hantera. Hemförsäkring brukar vara bra eftersom du kan drabbas av skador för flera hundratusen eller till och med miljoner. Bilförsäkring måste du ha enligt lag och a-kassa eller liknande kan väl vara bra. Men även med a-kassa tycker jag du ska kolla vad du faktiskt betalar in per månad och vad du skulle få ut. Livförsäkring är väl också rätt så bra ifall du har familj eller på annat sätt lämnar någon ekonomisk utsatt vid händelse av din bortgång.

Alla andra försäkringar tycker jag du ska väga på guldvåg och kom ihåg. Bara för du har en försäkring gör det inte mindre sannolikt att du ska råka ut för något. Den ger dig bara pengar som plåster på såren.

Tips: Glöm inte bort att semesterstäda i din hemförsäkring <- Läs hur

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022