Gofido logotyp
Alla inlägg

Bästa elbilsförsäkringen

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-05-17 - 3 min läsning

Elbilar är faktiskt som bilar är mest. De har kaross, vindrutor, hjul och så vidare. På en punkt skiljer de sig dock radikalt, inom försäkringslingon kallas det "Maskin och elektronik". Här hittar du en jämförelse av villkor, skydd och pris för en halvförsäkring för en elbil - helt enkelt vilken som är den bästa elbilsförsäkringen.

I undersökningen har jag valt en Citroën ë-C4 årsmodell 2021 och tittar på de 8 största försäkringsbolagen. Jag har genomgående använt 1 000-1 500 mil, över 25 år och inga skador. Priset som avses är på en halvförsäkring. En punkt ur villkoren har jag lyft fram särskilt och det är hur länge maskinskyddet gäller, till det kommer även Konsumenternas poäng för respektive bilförsäkring.

* Enligt Konsumenternas undersökning. Se länk längre ner.

Priset på en försäkring ligger mellan 219 kr till 284 kr i månaden, vilket kanske inte låter som så stor skillnad men som per år ändå gör att du får nära fyra månader gratis försäkring hos den billigare aktören.

Villkoren överlag är rätt lika och skillnaderna mellan den bästa och sämsta ska inte överdrivas. I Komsumenternas poängsystem finns heller ingen bedömning på vad som är en rimlig över gräns utan mer blir alltid bättre. En skillnad exempelvis mellan Folksam och If är högsta beloppet för hjulskador där Folksam har 50 000 kr och If 30 000 kr, men om det kostar 20 000 kr att byta ut samtliga däck med fälgar är det extra skyddet inget mer än varmluft.

2013 kunde den första Teslan köpas i Sverige. Det betyder att nästintill samtliga elbilar i Sverige klarar ålderskravet i maskinskyddet (maskinskyddet ersätter skador på elbilens batteri vilket gör att det viktigaste skydden specifikt för elbilar). Det finns dock gott om elbilar som gått mer än 10 000 mil. Här tycker jag branschen borde tänka om och förlänga milgränsen för elbilen, men tills det sker tycker jag du som konsument iallafall bör undvika att välja de försäkringar med lägst miltal, i undersökningen endast If.

Sammantaget tycker jag nog ändå att Gjensidige och Länsförsäkringar kammar hem vinstlotten. Lågt pris till bra villkor. Glöm som vanligt ej bort att jämföra flera bolag då prissättningen kan skilja sig både på bilmärke, geografi och ålder på förare.

Väl mött

Henrik

Läs mer: Konsumenternas jämförelse av villkor Läs mer om Gofido bilförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023