Gofido logotyp
Alla inlägg

Bästa klockförsäkringen

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-04-13 - 4 min läsning

Att förvalta en klocka över generationer kan vara en nog så betungande uppgift. Att förvärva en klocka för surt intjänade pengar och sedan bli rånad ute på stan för att dessutom upptäcka att hemförsäkringen inte räckte till, kan vara en ännu bistrare verklighet. Därför går vi idag igenom klockskydd!

Klockintresset har exploderat de senaste åren. Och förutom prisuppgångar har tyvärr även intresset från kriminella ökat. Jag minns särskilt hur en känd mat- och vinprofil blev rånad vid Tegnérlunden för några år sedan, bara ett stenkast från där jag bodde då. Två män hade gått fram och frågat efter klockan och sedan helt sonika bara tagit av den från hans arm. Hur hans försäkringsskydd var vet jag inte, men jag tänker det är dags att gå igenom hemförsäkringsbranschen skydd och vilka ytterligare försäkringar det finns.

Först till branschen. Det finns två skydd och två olika belopp. Ett är stöld eller inbrott i hemmet. Den andra är egendomsskydd utanför hemmet, gäller vid rån eller stöld ute på stan. Här är en komplett lista över beloppsgränser hos samtliga stora hemförsäkringsbolag i Sverige.

I bostaden så gör 5 av 8 bolag ingen skillnad på om det är din klocka eller din tv som blivit stulen eller förstörd, allt ingår i sak- eller lösöresskyddet som vanligtvis uppgår till mellan 1-1,5 miljon kr. Hos Länsförsäkringar, Dina och Gjensidige är beloppet för klockor begränsat till 200-250 000 kr. I beloppet ingår även skyddet för smycken så det faktiska beloppet kan vara lägre.

Ute på stan, vid exempelvis rån eller stöld, så ingår det hos samtliga försäkringsbolag i deras grundskydd, men beloppet som ersätts stiger vid de större paketen och då brukar även en allrisk- eller drulleförsäkring följa med som gäller även när du själv har sönder klockan. Länsförsäkringar och ICA sticker ut med stabila 100 000 kr i skydd. Även med en allrisk- eller drulleförsäkring går det att få 100 000 kr (*) i skydd hos Trygg-Hansa och Gjensidige. Det täcker iallafall de flesta Omega och IWC-klockorna, en del Rolex, men definitivt inga Patek Philippe-klockor.

För ännu dyrare klockor krävs en tilläggsförsäkring, något flera av de stora försäkringsbolagen erbjuder. När jag frågar efter ungefärligt pris så vill inget bolag ge ut det utan det beror helt på person, belopp, märke och område. Ett bolag ger ett maxvärde på 500 000 kr, vilket täcker de flesta klockor, men exempelvis inte klockan på bilden (inte min klocka ska väl förtydligas så jag slipper oväntat besök...).

Det finns även försäkringsbolag som specialiserar sig på klockor, ett sådant är Brookfields som förmedlar försäkringar från Lloyd’s. Enligt dem själva startar deras kundgrupp vanligtvis vid en nivå runt 40-50 000 kronor och fortsätter därefter uppåt. Priset varierar så klart, men när jag frågar anger de ungefär 2 400-2 700 kr per år och per 100 000 kr. För den vanliga klockförsäkringen gäller ett maximalt värde på 250 000 kr, därefter erbjuder de skydd i samband med att man blir hemförsäkringskund.

Värt att tänka på hos alla bolag är att dokumentera att du har klockan, helst med en bild och med ett värderingsintyg. Det är inte alltid ett krav, men skadar knappast. Var även försiktig och se alltid till att låsa in klockan om du är utomlands. ICA har även ett krav på att alla klockor över 100 000 kronor ska låsas in i kassaskåp även när du är hemma.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023