Gofido logotyp
Alla inlägg

Bästa studentförsäkringen

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-08-30 - 3 min läsning

Börjat pluggat och flyttat in i ny lya? Se till att skaffa en hemförsäkring innan du "fuckar upp". I dagarna flyttar 10 000-tals studenter in i sina nya boenden. För många innebär det också en resa bort från föräldrahemmet och sitt första egna hem. Knappast har det funnits ett bättre tillfälle att gå igenom hemförsäkringens magiska värd och kora den bästa studentförsäkringen. Mycket nöje!

Tre snabba: 1. Se till att skaffa en hemförsäkring. 2. Shoppa runt, pris hos minst 2-3 bolag. 3. Drulle kan vara bra. Kolla om det ingår.

Namnet förvirrar tycker jag. Hemförsäkring får det att låta som det är en försäkring för hemmet, men den täcker vanligtvis mycket mer än så. Ett mer korrekt namn hade varit grundförsäkring. I realiteten finns det också en uppsjö olika hemförsäkringar beroende på vilken typ av "hem" som avses. En studentförsäkring exempelvis, som det ibland kallas, är helt enkelt en hemförsäkring för hyresrätt som erbjuds (med rabatt) ifall du är student.

Vanligast för en student är att bo i en hyresrätt eller i en bostadsrätt. Om du bor i en studentkorridor bor du i en hyresrätt och samma sak gäller ifall du hyr i andra hand från någon som har en bostadsrätt eller om du hyr ett rum i en villa. Börja med en "hemförsäkring" alternativt "hemförsäkring för hyresrätt" om det inte finns en "studentförsäkring" så lär du hamna rätt.

Du behöver en hemförsäkring i första hand i händelse av att du skulle "fucka upp". Den skyddar nämligen ifall du sätter dig på sittbrunnen i duschen, råkar orsaka en brand i huset eller behöver advokathjälp för du gjort något riktigt dumt. Om du inte har hemförsäkringar "fuckar" du nämligen upp det dubbel och kan i värsta fall bli skadeståndsskyldig på hundratusentals eller miljoner kronor. I andra hand behöver du hemförsäkring för att få ekonomisk hjälp ifall du skulle råka ut för något. Det kan vara cykelstöld, inbrott eller om du blir sjuk på en resa.

Så vilket är det bästa bolaget? Det tråkiga korrekta svaret är att det beror på vilken stad du pluggar i, men nedan kommer ett exempel att utgå ifrån. Priset gäller 18 kvm i en studentkorridor för Love (på bilden) som är 23 år.

Vinnaren är Trygg-Hansa denna gång! Väldigt lågt pris måste jag säga. För 50 kr per månad, eller motsvarande priset för en överprissatt cappuccino på Espresso house, får du en grundtrygghet. Det tycker jag är värt varenda krona. Tvåa blir Länsförsäkringar på strax över 80 kr, vilket är billigare än en Big Mac & Co! Dyrast är Gjensidige och Dina, vilket inte är konstigt då deras vanliga målgrupp är barnfamiljer och folk boende på landet.

Värt att påpeka är att ICA inkluderar allrisk/drulle/otursförsäkring, kärt barn har många namn, i sin hemförsäkring och hos de andra är det en tilläggsförsäkring. Försäkringen gäller när du själv direkt orsakar en skada, exempelvis tappar mobilen och inte blir knuffad så du tappar den. Om du vet med dig att du är fumlig så välj till den, brukar kosta ca 30 kr i månaden ungefär. Och, som sagt ICA inkluderar den så priset 89 kr är billigt om du vill ha med skyddet.

Väl mött

Henrik

PS. Ett bonustips är att skaffa en billig cykel och ett dyrt lås och inte tvärt om. ds.

Erbjudande från Gofido: Hemförsäkring för hyresrätt

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023