Gofido logotyp
Alla inlägg

Behövs våtrumsintyg?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-08-26 - 3 min läsning

Våtrumsintyg - det vanligaste argumentet från hantverkare varför du inte ska renovera själv. Men, vad är intyget egentligen värt? Vad säger försäkringsbolagen? Låt oss gå igenom.

Våtrumsintyg är ett intyg som en badrumsfirma utfärdar, vanligtvis de som gjort själva tätsiktet, där de ger en garanti att det är byggt enligt branschstandard. Intyget får bara lämnas ut av auktoriserade företag och ska registreras hos dem. I Sverige finns det tre organisationer som auktoriserar och definierar standarden: Säkra Vatten, BKR och GVK. De följer varandra hyfsat väl, men olika badrumsfirmor kan följa olika standarder. GVK är en stiftelse i syfte att förbättra våtrummen i Sverige, så ingen myndighet men väl en oberoende enhet. BKR och Säkra Vatten är föreningar. Om du har tätsikt som består av målade ytor följer de MVK.

Termen våtrumsintyg lyser dock med sin frånvaro i försäkringsbolagens villkor. Här gäller istället att badrummet ska vara byggt "enligt den byggnorm och de branschregler som var gällande för tidpunkten". Har du gjort det kommer du få full ersättning. Våtrumsintyget är på sätt och viss bara fluff - något som branschorganisationerna hittat på.

Men, jag ska vara schysst. Det finns en fördel och det är som bevis. För har du inget intyg kommer du behöva bevisa att du byggt enligt en standard. Det innebär att du bör dokumentera vilken standard du valt och att du fotograferar löpande när du bygger våtrummet. Inom vissa bostadsrättsföreningar kan det också finnas krav på att en auktoriserad hantverkare ska ha gjort badrummet, men det är specialfall.

Om det inte är byggt enligt gällande regler står du vanligtvis inte helt lottlös. Du kommer få ersättning fast nedsatt i förhållandet till i vilken grad avsteget orsakat skadan. Om inte alls kan du få full ersättning, men om avsteget i själva verket orsakat skadan kan du dessvärre bli helt utan. Hur mycket nedsättningen blir är en bedömningsfråga för skaderegleraren.

Formellt (enligt villkoren) har du dock ingen rätt till ersättningen hos 6 av 8 försäkringsbolag, men i praktiken resulterar det alltså oftast i en nedsättning snarare än helt förlorad ersättning. Hos Folksam och If är det istället självrisken som per automatik blir 10% av skadan vid avsteg från reglerna. Här kommer en komplett lista:

Hemmasnickartipset från Försäkringsekonomen blir således att kör hårt om du är bekväm med din egen förmåga och klarar av att hålla dig till en standard. Om du är osäker ta in en hantverkare till själva våtsiktet och rördragningen. Det är kanske det bästa kombinationen.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023