Gofido logotyp
Alla inlägg

Billigast försäkring i Blekinge

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-11-18 - 3 min läsning

Skatten är hög därute i landet och låg i Stockholm. Med hemförsäkringar är det precis tvärt om. I storstäderna kostar försäkringen mest och i landsorterna minst. Faktorn som påverkar är i första hand ditt postnummer och grannens skadestatistik, sällan din egen.

Alla försäkringsbolag har sin egen prisstrategi men priserna följer ungefär samma mönster. Logiken är i första hand inte anpassad för dig utan för de som sitter på andra änden, de som "bär risken" som det så fint heter. De föredrar att bunta ihop folk till små grupper som sedan blir till bestånd och slutligen kanske en obligation.

Enda egentligen kända motangreppet är att jämföra ditt pris mot 2-3 andra bolag. Om du har tur hittar ditt försäkringsbolag något sätt att matcha priset, men allt som oftast behöver du byta. Det är främst din grannes skadestatistik hos bolaget i fråga som sätter ditt pris, inte din egen historik.

Ett konkret exempel på hur försäkringsbolagen arbetar är deras sätt att slå ihop alla inom ett postnummerområde till en grupp, vissa bolag slår till och med ihop hela städer till en grupp. Det är därför ditt försäkringsbolag ibland ringer upp för att höja premien med hänvisning till att skadestatistiken gått upp. Det är inte din skadestatistik de menar utan hur grannarna oftast fumlat till och skadat sina mobiler i högre utsträckning än väntat. Även "rika" områden har en högre grundpremie för att de förväntas ha mer värde i husen.

Vinnarna till den här ihopbuntningen går att hitta i Blekinge. De har lägst genomsnittspris i landet, tvåa är jämtlänningarna. Högst priser har Stockholmsregionen, följt av Göteborg och Malmö. Priset på kartan visar genomsnitt av de 8 största försäkringsbolagens givna prisförslag på en 110 kvm stor bostadsrätt. Se längre ner för hela listan.

Så vad ska man då göra när försäkringstjänstemannen knackar på dörren och vill ha en högre premie? Först ut, stäng dörren! Försäkringstjänstemän är inte att leka med. De kan se snälla ut på ytan, men när det kommer till att knapra på månadsbudgeten är de livsfarliga. Sedan återigen jämför pris hos andra innan du svarar.

Väl mött

Henrik

Hela listan:

Erbjudande från Gofido: Billig hemförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023