Gofido logotyp
Alla inlägg

Brandverkets kartskatt

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-03-09 - 3 min läsning

Försäkringar är sen gammalt. Det visste jag. Jag blir dock förundrad varje gång jag gräver mig ner i historien hur organiserat Sverige ändå har varit genom århundradena. Och försäkrat!

En sådan försäkringsinstitution är Brandverket som var igång redan på 1700-talet. Syftet var att erbjuda hemförsäkring eller brandskydd till offentliga byggnader, större gårdar och företag. Verksamheten höll faktiskt igång hela vägen från 1782 till 2008 då den avvecklades. Kvar finns nu en stiftelse för bebyggelsehistorisk forskning och en kartskatt från 1700- och 1800-talet.

Vad kan vi lära oss av det här då? Förutom att brandskydd inte är någon ny företeelse så säger det något om vår egen tid. För det första får jag känslan att saker har löpt på i Sverige under en lång tid. En tråkig sak som försäkringar har haft ett lågt förändringstryck - på gott och ont, men de har fungerat.

För det andra. Sverige var inte ett rakt igenom ett "U-land" före 1900-talet som ibland vissa vill påskina. Visst fanns det ojämlikheter och saker att förbättra, men sättet vi gjorde saker på med lagar och regler har fungerat bättre här än i många andra länder under en lång tid.

Sedan vill jag bara länka in SVAR och Brandverkets stiftelse. De är verkligen fantastiska källor till insikter både om Sverige, försäkringsbranschen och kanske din egen släkthistoria?

Väl mött

Henrik

Länkar: SVAR - Brandkartor Brandverket

Bilderna: 1. Holmens bruk i Norrköping. Längst till höger hittar ni ingången. 2. Villa Vintra på Djurgården. Byggherre Artemi Seminoff 1780-tal. 3. Tomt på Drottningholm med beskrivning över vad som ingår i brandskyddet.

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023