Gofido logotyp
Alla inlägg

Detoxa dina fasta kostnader

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-08-13 - 4 min läsning

Efter semestern kan det vara lite skralt i kassan. Själv brukar jag passa på att se över mina fasta kostnader. Utan vare sig större ansträngning eller självspäkelse brukar det gå att spara tusenlappar.

På samma sätt som de flesta brukar banta brukar de allra flesta också försöka spara pengar. Allt onyttigt ska bort, du ska börja springa, du ska äta mer sallad, mindre kött, och så ska vinet och ölet bort. Helt fel metod om du frågar mig. Koncentrera dig på en sak är mitt tips, och bygg på därefter. Att börja gå till jobbet eller skippa onsdagsölen brukar ge effekt direkt - då får du motivation att fortsätta.

Med kostnaderna gäller samma sak. Pengarna tar inte slut för att du köper ett paddelracket i onödan eller missar veckans ICA-rabatt. Det är höga fast kostnader och speciellt de som verkar i det dolda. Vissa saker är givetvis svårare att påverka än andra. Boende och bil slukar mycket pengar och du kanske behöver både bo som du gör och ha två bilar, men det finns saker som går att ändra ändå.

Här är listan: 1. Bolån - en klassiker och kanske något du testat. Om inte låt 2-3 banker ge dig deras bästa ränta. Börja med en för att få en känsla var du ligger och var tydlig med nästa bank att du vill ha XX procent i nivå. Om du inte vill byta eller förhandlingen har strandat är mitt tips att ändå skicka in bytesblanketterna. Då brukar det bli fart på banken och en annan avdelning med större befogenheter brukar kopplas in. Ger 3 000 - 10 000 kr per år i sänka kostnader.

2. Försäkringsskyddet - här är hemförsäkringen störst, men många har en uppsjö av olika försäkringar. Även här gäller det att jämföra pris hos flera försäkringsbolag. Ta hem- och bilförsäkringen först, därefter liv- och olycksförsäkringen. Om du inte vill byta försäkringsbolag kan du ändå sänka kostnaden, läs gärna mina 3 tips för billigare och bättre hemförsäkring. Totalt brukar en översyn här ge mellan 2 000 - 4 000 kr per år.

3. Elavtal och maskinpark. Eftersom du endast kan påverka en liten del av dina kostnader (då elnätet inte går att välja) brukar jag ibland skippa att byta elbolag och lägga tiden på att se över maskinparken istället. För ett byte av en gammal torktumlare ger ibland mer än att växla bolag. Men, självklart, har du tid över så är Elskling (och andra jämförelsesajter) en god genväg till några kronor. Läs det finstilta bara! Ca 500 - 1 500 kr brukar det gå att spara på elen.

4. Bredband och telefon. Mycket har hänt här inom de senaste åren och här är tipset att försöka samla allting runt det fasta fibernätet. Som alltid gäller det att titta utanför de stora drakarna och gå till de mindre aktörerna. Själv har jag Bredband2 och är väldigt nöjd med det. Med telefonen är det bara att vara så otrogen som möjligt och haka på de kampanjer som går. Ca 1 000 - 2 500 kr kan en översyn ge.

Nu bör du fått ihop till en weekend eller åtminstone minskat ner trycket i byxlinnen. Ett sista tips blir att helt enkelt bara tänka efter. Ser du fortsatt på Netflix, hör du på ljudböcker, lyssnar du fortsatt på musik i samma utsträckning och så vidare. Många tjänster bygger på att du inte använder tjänsten, men fortsätter betala - sluta med det!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022