Gofido logotyp
Alla inlägg

Di Försäkring - nollräntor, cybersäkerhet och hållbarhet

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-02-11 - 3 min läsning

Idag är jag på Di Försäkring och lyssnar in vad branschen pratar om och vilka utmaningar som finns framöver. Nollräntor, cybersäkerhet och hållbarhet är några av de saker som avhandlats hittills.

För egen del tycker jag det började rätt så talande med att Svensk försäkring berättade att svenska försäkringsbolag står sig väldigt starka jämfört med europeiska motparter. Aldrig har de varit så välkapitaliserade.

Själv, satt jag och funderade på hur många av deltagarna som tänkte på konsumenten, att de välfyllda försäkringskassorna var en effekt av, inte i första hand av effektiviseringar, utan av höjda priser och lägre skador än förväntat.

Nedan bild gör det hela tydligt. Trots nollräntor de senaste åren har försäkringsbolagen lyckas avkasta i genomsnitt 6-7% de senaste tio åren. Med andra ord, låg avkastning är inte förklaringen till höjt pris för konsumenten.

Andra saker som avhandlats är cybersäkerhet. Och, ja, det kan konstateras att det ökar och att många företag nu väljer att skaffa en cybersäkerhetsförsäkring. I takt med att digitaliseringen och hemarbetet i samhället ökar känns det som en självklarhet att säkerheten generellt måste bli bättre och förbli hög.

Ett tips till konsumenten är att Id-skydd ingår i de flesta hemförsäkringar. Dock inte hos ICA, Moderna och TryggHansa. Kolla upp vad som gäller för dig hos ditt försäkringsbolag. Det finns även tilläggsförsäkringar att teckna inom id-skydd om du är orolig.

Hållbarhet har givetvis också varit med i samtalen och här är väl dagens take-away att det bara krävs ca 66 miljarder, enligt en forskare på Handelshögskolan, att få Sveriges industri till klimatneutralt. Verkar lovande tycker jag.

Lite senare idag kommer Gofidos vd Annika Saramies att prata om Möjligheter och hot för sakförsäkring. Ska bli spännande att lyssna in på!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023