Gofido logotyp
Alla inlägg

En bil full av kläder

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-01-15 - 4 min läsning

Strax före jul efterlyste jag dåliga försäkringserfarenheter från mina läsare på Twitter.

En läsare som jag pratade vidare med handlade med märkeskläder och använde hans bil som tillfälligt lager ibland. Han hade för en tid sedan drabbats av ett inbrott i bilen och när försäkringsbolaget skulle ersätta honom ville de inte värdera hans kläder till särskilt mycket. Efter han lyckats bevisa att andrahandsvärdet på hans kläder var mycket mer än vad försäkringsbolaget först ville ersätta så fick han till slut rätt fast med ett avdrag på 20%. Läsaren blev givetvis fortsatt missnöjd över avdraget trots att han fått viss upprättelse på värdet och letade nu ett nytt försäkringsbolag som hade bättre regler för hans kläder i bilen.

Nedan är ett försök till översikt med siffror som gäller för stöld av egendom i bilen och i vindsförrådet. Källa är konsumenternas försäkringsbyrå och försäkringsbolagens respektive villkor:

Puhh, kanske du tänker nu. Och, ja, försäkring blir lätt väldigt tekniskt. Själv får jag känslan av att läsa instruktionsmanualen till tvättmaskinen. Varför måste det vara hundra detaljer på allting?

Om vi bara stannar kvar hos läsaren med kläderna. Hur ska han agera nu? Inget försäkringsbolag har speciellt vidlyftiga belopp för saker i bilen. Kvar blir att välja ett superstort megapaket från någon av jättarna, då åker beloppen upp. Tydligast är det hos ICA som har ett bra skydd när man väl väljer ett pluspaket, men annars står du helt utan skydd.

Hur skulle det ha varit? En förenkling hade varit om läsaren själv fått ange vad som skulle försäkras utanför hemmet. Då hade han kunnat försäkra saker i bilen till 50 000 kr. I samma flöde hade det kunnat anges att ett generellt avdrag på 20% gällde för att motverka missbruk av försäkringen (om ens en sådan regel måste finnas).

Till branschen. Grundtanken som präglar hemförsäkringar är att de ska täcka allt, fast likt tysk grammatik innehåller de tusentals undantag och specialregler. Resultatet blir en slätstruken soppa som ingen blir glad över. Rena upp smakerna och börja om blir mitt råd.

Och rådet till läsaren. Ta in kläderna i hemmet istället så får du automatiskt ett mycket bättre skydd. Det kommer bli billigare och du slipper stånga dig blodig mot försäkringsbolagen.

Väl mött

Henrik

Läs vidare på: Konsumenternas försäkringsbyrå

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023