Gofido logotyp
Alla inlägg

Europeiska försäkringsbolag

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-06-29 - 3 min läsning

Idag tänkte jag vända blicken utåt och mot Europa. Det finns gott om försäkringsbolag därute. Låt oss börja med de 10 största bolagen!

I Sverige domineras marknaden av fyra stora aktörer som ni nog alla känner till vid det här laget. Annars är det bara att läsa om de här. Särskilt för Sverige är de ömsesidiga bolagens starka position.

I Europa är de största bolagen istället börsnoterade och vinstdrivande aktiebolag. Ett i listan borde ni känna igen: Sampo. Det är försäkringsbolagens If ägare. Trygg-Hansas nya ägare Tryg faller dessvärre precis utanför listan.

Gemensamt för alla bolagen är också att de är grundande på 1800-talet, förutom just Sampo, och Aviva som bildas genom en sammanslagning av flera äldre bolag, ett som kan spåra sin historia till så långt tillbaka som 1600-talet!

Alla bolagen i listan erbjuder hög direktavkastning, alltså utdelning. Högst erbjuder italienska Generali med hisnande 8,7%. Siffrorna är tagna från Yahoo Finance och ska avse framåtblickande utdelning. Inget bolag går med förlust utan är väl kort och gott veritabla pengamaskiner om än med låg tillväxt.

Storbritannien, Tyskland och Schweiz är länder som förekommer frekvent och tittar vi utanför listan, alltså bland de som kommer under topp 10, dominerar de fortsatt. Med andra ord finns det en stark tradition av försäkringsbolag från de här länder. Minns faktiskt fortsatt "ahh-ögonblicket" då jag läste att ostindiefararen Göteborg, som förliste 1745 var nära fullvärdesförsäkrad av ett försäkringsbolag i London. Snacka om att inget är nytt under solen.

Totalt har de tio största bolaget ett sammanlagt börsvärde på 378 miljarder euro eller nästan 4 000 miljarder kronor! Om vi istället hade pratat förvaltat kapital hade vi pratat om fantasivärden uppåt 50 000 miljarder!! Jättebolag på en jättemarknad är väl en nog så god sammanfattning.

Under hösten tänkte jag djupdyka ytterligare bland de börsnoterade bolagen som finns utanför Sverige. För på Stockholmsbörsen finns faktiskt inte ett enda noterat försäkringsbolag! Är det någon aspekt ni vill att jag ska analysera eller ta upp. Skicka gärna ett mejl till mig på henrik@gofido.se.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023