Gofido logotyp
Alla inlägg

Extrempriserna redan här

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-08-23 - 2 min läsning

Under helgen rapporterades det om "Extremväder ger dyrare försäkring". Slutsatsen är att det framtida klimatet kommer höja priset på hemförsäkring. Jag skulle vilja hävda att vi redan är där.

Priserna på hemförsäkring har gått upp 3 gånger mer än priserna i allmänhet de senaste 10 åren. Ökade skador förklarar mindre än en femtedel av ökningen eller 6%-enheter. Kvar däremellan är miljardvinster eller en rejäl buffert för ökade skador i framtiden.

I fjol gjorde även försäkringsbolagen rekordvinster. Kraftigt minskade skador under pandemin; med bland annat mer hemmaarbete, mindre resor och färre inbrott ledde till en rekordstor differens mellan priser, de premier, som försäkringsbolagen tar in och skadorna. Totalt uppgick skillnaden inom all försäkring till nära 7 miljarder och skillnaden bara inom hem- och villaförsäkring uppgick den till strax över 1 miljard.

De flesta bedömare är överens om att hemmaarbete är här för att stanna, vilket borde innebära att även de minskade skadorna kommer vara permanent på en något lägre nivå framöver. Tillsammans med det faktum att alla försäkringsbolag går med kraftiga vinster varje år. Bara If, som är störst i branschen, delar ut närmare 6-8 miljarder varje år till sin huvudägare Sampo. Och, ömsesidiga Folksam har över 10 miljarder i samlade vinstmedel, upp med över 5 miljarder de senaste fem åren.

Så kortfattat. Kommer det en höjning av din försäkring med hänvisning till klimatet. Säg nej, protestera!! Om de inte backar, byt bolag!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023