Gofido logotyp
Alla inlägg

Extremvärme i Europa och kökaos på Arlanda

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-06-22 - 3 min läsning

Kökaos på Arlanda och värmebölja i Europa. Temperaturer uppåt 40 grader har uppmätts i Frankrike och Spanien. Vad händer ifall du skulle bli sjuk av värmen och behöver få sjukvård och går det få ersättning för missat flyg? Låt oss gå igenom:

Du kan ha flera försäkringar utan att veta om det. Det vanligaste skyddet när vi är ute och reser kommer dock från hemförsäkringen. Alla hemförsäkringar har ett skydd vid resor och de flesta bolag har tillval med utökade reseförsäkringar som du kan välja till. Ibland ingår de också vid de "större paketen" annars kan du köpa till skyddet. Utöver det brukar kreditkortsföretagen komplettera med en reseskydd vid förseningar och bagage förseningar. Sedan finns det även ytterligare skydd av helt externa reseförsäkringar som flygbolagen eller andra aktörer säljer samt EU-regler. Nedan har du en översikt vad som skyddar för vad:

Hur ska du agera? Vid akut skada eller sjukdom ska du inom EU söka upp vård som vanligt och använda dig av det "blåa kortet" som ger dig rätt till sjuk- och tandvård inom EU. Här hittar du information om det. Tänk dock på att det per automatik inte ger dig rätt till vilket sjukhus som helst utan vad du motsvarande skulle få i Sverige, alltså vård från ett allmänt/statligt sjukhus.

Utanför EU ska du ringa något av följande nummer. Vilket beror på ditt försäkringsbolag. Kolla gärna upp i förtid annars börja med SOS och arbeta dig neråt: SOS International +45 70 10 50 50

Falck Global Assistance +46 8 587 717 76

Europeiska ERV Alarm +46 770 456 920

Gouda Alarm +45 33 15 60 60

Sedan självklart. Om du är behov av riktigt akut vård så ringer du den lokala motsvarigheten till 112 eller på annat sätt ser till att du får vård oavsett var du befinner dig.

Rent konkret får du sedan den vård som krävs och larmcentralen (någon av ovan) utfärdar betalningsgarantier för dig som försäkringsbolaget sedan betalar. Ifall det är mindre kostnader kan du dock själv få ligga ute med pengarna.

Gällande extremvärmen så gäller reseförsäkringarna som vanligt. Men, det finns ingen särskild klausul för varmt väder. Så om du blir sjuk av vädret (och behöver besöka sjukhus eller uppsöka läkare) kommer försäkringen att gälla, men om du bara upplever obehag är inte värme i sig en grund för att avbryta resan.

För köerna på Arlanda täcks de inte av reseförsäkringarna utan de gäller när du exempelvis blir sjuk eller råkar ut för en olycka innan resan. Vid utökat skydd kan de även gälla vid försening på grund av trafikolycka eller liknande, men tyvärr inte av låga köer vid säkerhetskontrollen. Rent formellt blir det nog force-majeure-regler som gäller när en statligt myndighet inte kan tillhandahålla servicen till sina medborgare (framtida rättsfall får säkert utvisa detta). Skadestånd från Swedavia har även varit uppe i media, tror tyvärr inte det kommer hända, utan som vanligt när staten fallerar är det individen själv som får stå för notan.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022