Gofido logotyp
Alla inlägg

Fast egendom, lös egendom och lösöre

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-12-06 - 3 min läsning

Ibland dyker det upp en samling ord som kan verka förvirrande. Så även med försäkringar. Låt oss reda ut termerna som alla försöker ringa in de olika typer av tillgångar eller värdesaker som du har. Vi börjar uppifrån och ner.

Fast egendom utgår från jorden och kan i sin enklaste mening vara en avstyckad tomt. Men, det är även allting som hör till tomten. Huset, ladugården, uthuset, garaget. När man pratar ägande av boende är det villor och gårdar som är fast egendom. Radhus kan även vara fast egendom om du äger själva tomten och ägarlägenheter är det också. Huvudregel när det gäller hem- och villaförsäkringar är att fastigheten alltid är försäkrad till "fullvärde", alltså till det värde som själva huset och de andra byggnaderna har. Sedan finns det som alltid undantag och specialregler vad det slutgiltiga värdet blir, men du väljer aldrig själv (i Sverige) hur mycket du vill försäkra ditt hus till som privatperson. Till fast egendom räknas även allt det som sitter fast i huset som kök, inglasade balkonger, markiser och så vidare. Är väl värt att påpeka också.

Lös egendom är allting som inte är fast egendom. Det betyder exempelvis att bostadsrätter är lös egendom, trots att de sitter fast i en byggnad. Anledningen är att du köper en andel av en förening och inte själva lägenheten. Även hus, som är på annans tomt, är lös egendom. Men, trots det är alltid själva boendet, lägenheten eller huset, fortsatt försäkrat till fullvärde (i Sverige). Andra exempel på lös egendom är bilar, aktier, fondandelar och lösöre.

Lösöre är en del av din lösa egendom och är alla de ting och saker du har i ett boende. Det kan vara en soffa, en säng, dina smycken eller maten hemma. När du köper en hemförsäkring och behöver ange ett värde är det lösöret som avses.

Så när du väljer värde till ditt boende kom ihåg att det bara är dina saker/prylar som du väljer värde till. Dessutom är det värt att nämna att du nästan aldrig får tillbaka vad du köpte sakerna för utan ett mycket lägre belopp. Gå in på blocket och kolla vad en 5 år gammal soffa är värd så förstår du nog vad jag menar. För en del av lösöre, som vanligtvis även är stöldbegärligt, finns det också någon typ av maxgränser vad du får ut. Här kommer en sammanställning jag gjorde för något år sedan:

Om du vill förkovra dig vad du får ut på försäkringen: Datorn blev stulen - vad får jag ut på försäkringen?

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023