Gofido logotyp
Alla inlägg

Försäkring mot ett långt liv

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-02-05 - 2 min läsning

Eftersom jag har jobbat på ett pensionsbolag så är det rätt naturligt för mig att en tjänstepension egentligen är en livförsäkring. Men, hur kan det komma sig egentligen undrar en läsare jag pratar med. Låt oss reda ut!

Försäkringar som sådant är väldigt gammalt, något redan de gamla grekerna sysslade med. Det "moderna" försäkringssystemet som vi känner till idag har dock sina rötter från 1700-talet. Och, speciellt livförsäkringar eller försäkring för långt liv kommer ifrån den här tiden.

I Sverige har vi faktiskt ett livförsäkringsbolag kvar; änke- och pupillkassan, som trots sina nära 300 år på nacken är okänt för gemene man. Tanken med kassan var att ge efterlevande, änkor och omyndiga (pupill), en slant att leva av ifall du dog, något de fortsätter att ge än idag.

Från den här tanken utvecklades i början av 1900-talet en livsfallsförsäkring, alltså en försäkring som börjar falla ut ifall du når upp till en viss ålder istället, eller en försäkring mot eller för ett långt liv. Själva efterlevandeskyddet ingår som jag skrev om förra veckan fortsatt än idag i livsfallsförsäkringen, eller tjänstepensionen.

På så sätt är det naturligt att båda är en sorts livförsäkring trots att den ena skyddar mot dödsfall och den andra mot ett långt liv.

Hoppas du lärde dig nått!

Väl mött

Henrik

Erbjudande från Gofido: Livförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022