Gofido logotyp
Alla inlägg

Försäkringsjättarnas kapitalplaceringar

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-04-04 - 3 min läsning

Med anledning av Alectas miljardsmällar i USA kan det vara läge att titta över försäkringsjättarnas kapitalplaceringar. Låt oss börja med de som säljer dina hem-, bil- och båtförsäkringar, för de har också kapital. Vi går igenom:

Alla försäkringsbolag har kapital. "Det är lag på det", som man brukar säga. Kapitalkrav är ordet på finanssvenska. Det är för att säkerställa så att du som köper en hemförsäkring idag ska kunna få ut pengar från din skada när/om den inträffar i framtiden. Eftersom du betalar in idag och utbetalning sker senare samlas det ihop massa pengar som försäkringsbolagen måste göra något av.

Det finns fyra dominerande spelare i Sverige som säljer "vanliga försäkringar": Länsförsäkringar, Folksam, if och Trygg-Hansa (Tryg). Tyvärr säljer de även pensionsförsäkringar så ibland blir det lite rörigt hur mycket kapital olika bolag eller verksamhetsgrenar har. Men, de allra flesta bolagen har en övervägande del obligationer har låg andel aktier.

Ungefär så här ser det ut: Länsförsäkringar: 90% obligationer, 10% aktier Folksam: 70% obligationer, 30% aktier (inkl fastigheter, special) If: 85% obligationer, 15% aktier

Bankerna i USA hamnade på obestånd därför att kunderna ville ta ut sina pengarna som bankerna i sin tur hade placerat i långa obligationer, vilka hade gått ner i värde. Samma typ av teoretisk risk finns i försäkringsbolagen eftersom de också placerar sina pengar i långa obligationer för att matcha utbetalningarna av skador. Hos exempelvis Länsförsäkringar är genomsnittstiden (durationen) ungefär 3 år.

Skillnaden är dock stor eftersom försäkringsbolagen inte kan drabbas av en sk "bank run" på samma sätt annat än vid en stor förtroendekris (så alla kunder byter bolag samtidigt) eller vid gigantiska oväntade utbetalningar (pga inträffade större katastrofer). Så än så länge tror jag nog vi kan vara lugna. Men värt att hålla koll på tycker jag. Långsiktigt ska tilläggas kommer försäkringsbolagen tjäna mer pengar på att räntorna går upp och eftersom de inte säljer av obligationerna utan håller de tills de går ut behöver det inte heller bli några större reaförluster (likt med Silicon Valley Bank).

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023