Gofido logotyp
Alla inlägg

Framtidsspaning i pandemins spår

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-02-23 - 3 min läsning

3 800 kronor lägger i genomsnitt svenska hushåll, år efter år, på sin hemförsäkring. Bredband betalar de som en jämförelse ungefär 3 000 kronor för och 1 000 kr för ett Netflix-abonnemang.

Skillnaden är dock den att du använder ditt bredband och du ser på din tv, varje dag. Försäkringar använder du bara när något händer, vilket för de allra flesta det aldrig gör.

I pandemins spår ute i Europa har det dykt upp en diskussion om kunderna verkligen ska behöva betala sin bilförsäkring när de inte kan åka någonstans, varken till jobbet eller ut på resor.

Här tror jag förändringen #1 kommer ske. Den inlåsning som de flesta bolag tillämpar på 1 år kommer att luckras upp. Folk kommer inte acceptera det i längden när det genom en knapptryckning går att stänga av streaming-abonnemang på 1 månadstid.

Förändring #2 tror jag kommer vara automatiskt och individuell anpassning utifrån hur omvärlden eller hur kundens behov förändras. Det kommer finnas en hemförsäkring som därefter anpassas om du bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller villa och där du enkelt kan lägga till ett fritidshus, en brygga eller ett garage.

Därefter tror jag nr #3 kommer vara explosionen av specialförsäkringar, vilket redan börjat ske. Det kommer vara allt från en pandemireseförsäkring som faktiskt gäller när en pandemi eller större katastrof sker till racercykelförsäkring, till marsvinsförsäkring. Allt i ett försök att känna oss trygga.

Sist men inte minst #4 kommer vara en rejäl prispress på befintliga aktörer. De stora jättarna har haft en oligopolsits under en längre tid. I takt med att fler nya digitala försäkringsbolag dyker upp samtidigt som fler bolag från andra branscher lockas att testa sin lycka inom försäkringar kommer det leda till ökad konkurrens.

Det är vad jag tror iallafall. Låt oss följa upp om ett år!

Väl mött

Henrik

Läs mer: Se gärna pris på Gofido bilförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023