Gofido logotyp
Alla inlägg

Granskning fackförbunden

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-02-02 - 3 min läsning

3,5 miljoner människor är ansluta till ett 50-tal olika fackförbund i Sverige. Ett fackmedlemskap innebär en del förpliktelser som solidaritet och en månadskostnad. Det innebär också en del rättigheter och förmåner. En sådan är de olika typer av försäkringar som ingår. Här har jag granskat de erbjudande om hemförsäkring som finns och som ibland ingår. Följ med!

Först ut. Varför bara hemförsäkring? Det är den i särklass största försäkringsdelen om vi räknar bort inkomstförsäkringen, eller a-kassan, som dessutom brukar vara en separat avgift och ämne för ett helt annat inlägg. Hemförsäkringen är också en försäkring som alla behöver varse de vill eller inte. Olycksfall, familjeskydd eller grupplivförsäkring är bra de också, men alla behöver de inte. I vissa fall följer försäkringarna också med även om du inte är fackansluten så länge du är på samma arbetsplats. Vilken del som ska räknas till ditt medlemskap blir därför svårt att uppskatta. Återkommer dock separat till olycksfall fritid längre ner.

Nu till listan! Den består av topp 10 fackförbund i Sverige mät i antalet medlemmar och kostnaden för medlemskapet efter avdrag från hemförsäkringen. Kostnaden för själva medlemskapet varierar vanligtvis med lönen, i tabellen nedan är kostnaden framtaget för någon som tjänar 30 000 kr i månaden före skatt.

I två förbund ingår det en hemförsäkring i ditt medlemskap. Det är för Kommunal och Handels. Det gäller dock bara för hyresrätter, så om du bor i bostadsrätt eller villa behöver du köpa till ytterligare försäkring. Värden av din förmån varierar självklart beroende på hur stor lägenhet du har och var du bor. Men runt 100-200 kr i månaden är ett rimligt uppskatt värde baserat på min undersökning.

I resterande åtta förbund gäller en medlemsrabatt. Rabatten är dock många gånger sämre än vad den utges att vara. Exempelvis för Unionen står det 15% rabatt, men i praktiken är det 5% eftersom även övriga kunder får andra typer av rabatter när de köper en hemförsäkring. Mellan 8-50 kr är den faktiska rabatten värd när vi jämför rakt. Men, då bör det tilläggas har jag bara tittat pris hos samma försäkringsbolag. Du skulle kunna få ett lägre pris hos exempelvis en konkurrent vilket skulle helt ta bort värdet av rabatten.

Förutom rabatten brukar det stå att en mängd "extra" saker ingår. Det vanligaste försäljningsargumentet är "obegränsat lösöre". För en vanlig hemförsäkringskund ingår dock 1,5 miljoner, vilket är långt över vad de flesta behöver. Så det "extra" är i själva verket bara varmluft. Några erbjuder betalningsfrihet vid arbetslöshet, vilket givetvis är bra, men gäller endast en kort period. Hos Ledarna får du 3 månader gratis, samtidigt är grundpriset högre än hos konkurrenterna.

Sammanvägt är medlemskapet hos Unionen, Lärarförbundet, Sveriges Ingenjörer och Ledarna billigast. Byggnads ger trots sin höga fackavgift inte tillräckligt med rabatter för att väga upp kostnaden tillskillnad från Kommunal där avgiften faktiskt inkluderar en hemförsäkring. Även Handels är fortsatt bland de de dyra, trots att de inkluderar en hemförsäkring.

Jag lovade en rad om olycksfall fritid också. Hos många arbetsgivare ingår en sjuk- och olycksfallsförsäkring med din anställning så du brukar inte behöva köpa till det (kolla vad som gäller hos dig!). Däremot gäller den sällan på fritiden. Hos vissa förbund ingår då fritidsförsäkringen och hos vissa får du köpa till den. Ifall du vill räkna på vad det kostar att köpa till den så brukar den kosta ca 30 kr i månaden genom ett förbund och helt privat kostar en olycksfallsförsäkring ca 90 kr per månad (varierar med ålder).

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023