Gofido logotyp
Alla inlägg

Grundskyddet täcker det mesta

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2020-12-18 - 3 min läsning

Jag har nämnt ordet "grundskydd" som ett argument varför det går att välja den billigaste hemförsäkringen. Men, vad menas egentligen med det?

I tidernas begynnelse när krig och oroligheter rådde med jämna mellanrum bildades det kollektiva skyldigheter ute i byarna i Sverige. Det gällde ett solidariskt ansvar att hjälpa sin granne ifall dennes hus eller stuga brunnit ner. Skyddet mot brand var fött.

Därefter har område efter område lagts på i takt med att vi blivit rikare och lagt till oss med moderna bekvämligheter som rinnande vatten inomhus.

Ansvar är helt enkelt att försäkringsbolaget hjälper dig "ta ansvar" när ditt hus eller exempelvis din hund skadar någon - säg biter en annan person - då får du hjälp med att kompensera den som blivit skadad, i fackspråk kallad "tredje-man" - nej, tänk inte spionfilm från 50-talet, utan istället tredje personen inblandad förutom dig och din hund. Förutom ansvar finns även ersättning ifall du skulle bli överfallen (för alla under 26) eller behöver rättsskydd i form av advokathjälp.

Sjuk på resa är vad det låter som. Du får hjälp ifall du skulle bli sjuk på en resa. Här kan försäkringsbolagen skilja sig åt hur mycket hjälp du får, men det du alltid kan räkna med är att få sjukhuskostnader ersatta i efterhand. Värt att lägga till att inom EU får du tillgång till sjukvård med ditt EU-sjukhuskort, som du beställer från försäkringskassan.

Stöld hemma och ute handlar om saker eller prylar. När det sker ett inbrott är det stöld hemma och du får då ersättningen för de sakerna som blir stulna. Samma sak gäller för stöld ute. Skillnaden är vanligtvis den maximala ersättningen du kan få. Hemma pratar vi hundratusentals eller miljontals kronor, men ute handlar det om tiotusenlappar.

Hos de stora försäkringsbolagen ingår alltid ett grundskydd, det de brukar variera på paket och erbjudande är olika nivåer på exempelvis "stöld ute". Hos Gofido kan du välja fritt utan att vara bunden av ett speciellt paket. Det tycker iallafall jag är vettigt!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023