Gofido logotyp
Alla inlägg

Hög eller låg självrisk?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-09-28 - 3 min läsning

Självrisk, hmm. Är det den risken jag tar själv? Eller är det att man är en risk? Vilket som är det ett obehagligt ord. Själv föredrar jag därför självansvar - det ger en mycket mer positiv klang. Låt oss börja från början!

Från tidernas begynnelse fanns det bara självrisk eller självansvar. Om om något hände. Säg en blodtörstande mongol kom förbi din by eller en hord med bufflar som trampade ner din skörd. Då behövde du stå för notan helt själv. 100% självrisk.

Därefter uppfanns försäkringsbolagen och även tanken att visst egenansvar är bra att ha kvar. Nått sånt går berättelsen iallafall. Klart är att självrisken finns där idag för få ner antalet skadeärenden. Det är lite som att det kostar att gå till vårdcentralen - grus i maskineriet - för att få folk att tänka efter en extra gång om de ska ta något på försäkringen.

Nu för tiden ligger självrisken på 1 500 kr, det är standard i branschen. Och nivån är satt utifrån att ni ska dela bördan för småsaker, alltså skador runt 3 000 kr, vilket är den absolut vanligaste storleken på en skada.

Men, ska du använda försäkringen till småsaker? Själv har jag den bara för stora saker, som vattenskador, storm och inbrott. För en repa i parketten eller en fläckig soffa lever jag med eller fixar till själv. Därför har jag valt ett självansvar på 3 000 kr. Jag hade gärna valt att ha 10 000 kr också, men här ligger branschen efter och ger svag belöning i förhållande till det extra ansvaret jag tar.

För villa gäller samma system med självrisk, men här är det uppdelat i "Sakerna - lösöret" och "Fastigheten - byggnaden". Samma typ av tänk tycker jag är applicerbart här. Stora händelser eller småsaker? Här går det även ibland att fega ur och välja exempelvis en högre självrisk på byggnaden på säg 3 000 kr och hålla kvar självrisken på sakerna på 1 500 kr. Det är dock långt ifrån alla försäkringsbolag det går att välja olika, så urfegandet är ett specialfall.

Våga välj en högre självrisk eller självansvar än vad du är van vid är mitt tips. Vad är det värsta som kan hända? Att du får betala 1 500 kr mer vid en skada! Ja, för så är det, det är skillnaden. För det så slipper du kanske betala 50 kr extra i månaden för din försäkring. Våga dig ut på självansvarssvavannen och börja "Live on the wild side" helt enkelt ... !

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023