Gofido logotyp
Alla inlägg

Hur bör en pensionsjätte placera sina pengar?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-03-15 - 3 min läsning

Få har nog missat bankkollapsen i USA tillika den smäll som svenska pensionsbolaget Alecta åkte på för sina investeringar i bankerna. Men var det bara otur eller en felräkning från bolaget? Går inte problemet för pensionsbolaget djupare? Jag vill slå ett slag för mer ideologisk inriktad investering!

Puhh kanske du tänker nu. Var ska det här sluta? Ideologisk inriktad låter som något marxistiskt påfund. Det jag menar är riktlinjer som inte är rent vinstmaximerande. Det har lett Alecta fel och många pensionsbolag med dem.

Hållbarhet spelar redan en stor roll för pensionsbolagen. Med all rätt. Hållbarhet kräver långsiktighet och pensionspengarna erbjuder det. Samtidigt ska det vara rationella investeringar och inga socialprojekt, vilket jag tycker de hittills lyckas med, även fast det givetvis återstår att se vad investeringarna i Northvolt och H2 Green Steel ger i slutändan.

Så vilken ideologi ska läggas till? Den ideologi som gynnar de som föder bolagen anser jag. Det är Sveriges löntagare och de företag som anställer dem. Patriotism och nationalism alltså? Ja, i någon mån är det väl det. Men, främst är det rationellt. Pengarna borde användas mer i Sverige och dess närhet. Som ägare av svenska bolag, svensk infrastruktur och svenska obligationer. Att sälja Handelsbanken i fördel för amerikanska nischbanker skulle då ha blivit helt ideologisk fel.

Kronrisken då och blir det inte sämre avkastning? Ifall vi börjar med avkastningen. Likt med hållbarhet innebär en kortsiktigt lägre avkastning också lägre risker i investeringen. För med ett närmare investeringsuniversum går riskerna ned för felplaceringar, vilket leder till en bättre långsiktigt avkastning. Svenska förvaltare har bättre koll på bolag i vår närhet än på bolag på andra sidan jorden för att de känner till de kulturella aspekterna, regelverken och rent krasst även skvallret bättre. För egen del tycker jag det är sjukt att kanadensiska pensionsfonder köper elnät i Sverige och svenska pensionsförvaltare nischbanker i USA. Det är att gå över ån efter vatten (eller ta business class flyget ifall med är kapitalförvaltare).

Sedan kronan. Förstår faktiskt inte alls de argumenten. Det är sant att kronan har tappat mycket av sitt värde mot dollarn under lång tid och det har varit en bra investering att ha dollar istället för kronor. Men utbetalningarna är till svenska privatpersoner som konsumerar i svenska kronor. Om dollarn istället hade tappat i värde hade vi sett samma skandalrubriker som med Alecta. Bara för att turen är med ibland betyder inte det att riskhanteringen varit rätt. Och, vem vet kanske stärks kronan när utflödena av svenska pensionspengar minskar?

Är jag då ensam om mina tankar? Jag slängde iväg frågan på Twitter och fick följande svar:

Lika många emot som för är min slutsats. Så jag antar att det är upp till Alectas och de andra pensionsbolagens styrelser att fundera över vad de egentligen tycker, rent ideologiskt, vilken väg vill de att Sverige och svenska pensionssparares pengar ska gå?

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023