Gofido logotyp
Alla inlägg

Inflationens baksmälla - pensionerna

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-05-09 - 3 min läsning

En sak det talas tyst om är effekten som den höga inflationen kommer ha på pensionerna. Det är nämligen så att i gamla systemet räknas den upp, men i nya följer den lönerna. En orättvisa få känner till. Och, det kommer få stora konsekvenser framöver.

Gamla systemet - är du 44 år eller äldre har du hela eller delar av din pension här. Här får du din pension som en % av din slutlön. I systemet finns det även en uppräkning av pensionerna, som följer inflationen. Exempelvis höjde Alecta alla ITP2-pensioner med 10,84 procent för 2023. "Tanken är att pensionen ska behålla sin köpkraft". Samma vackra tanke finns dock inte inom ITP1.

Nya systemet - yngre än 44 år. Här sparar du in till din pension under hela livet genom en procentsats av din lön. Kruxet är bara som nu när vi har en lönetillväxt som kraftigt understiger inflationen. "För att ta ansvar". Då sänks alla pensioner för unga personer, men säkras för alla "äldre". Bara för i år är skillnaden nästan 7% - eller flera års vanliga löneökningar. Eftersom det blir ränta-på-ränta effekter kommer skillnaden förmodligen bli ännu större längre fram.

Hur upprörd bör du vara? Riktigt upprörd faktiskt. Om du tjänar 30 000 kr - har din framtida pension sänks med uppåt 2 000 kr/mån i ett slag. Detta från förmodligen rätt låga förväntande nivåer. Samtidigt som alla äldre lugnt kan sitta i båten.

Vad ska du göra? Från din arbetsgivare ska du försöka kräva högre avsättningar till din tjänstepension. Flera har redan höjt upp nivåerna från 4,5% till 5,3-5,7% på löner under 42 000 kr. Här ska du kräva att din arbetsgivare följer efter.

Från politikerna ska du hävda arbetslinjen. Det måste löna sig att tjäna in till den allmänna pensionen. Pension ska inte vara ett bidrag utan en belöning för ett genomfört arbetsliv. Att all lön under 42 000 kr ska räknas som pensionsgrundande borde vara en självklarhet. Idag räknas bara 93% av lönen. Så om du någonsin fått lära dig att det avsätts 18,5% till den allmänna pensionen? Det stämmer inte, det avsätts 17,21% av din lön.

Och hur mycket spelar det roll? Tänk dig att du befinner dig i mitten av 1800-talet, år 1850. Det är fred, du kan äta hur mycket potatis du vill och dina barn dör inte längre av spittkoppor. Men, året är i själva verket 1721. Det har för några år sedan varit pest i Sverige, uppåt 1/3 har dött i Stockholm, stormaktstiden har precis fallit samman och vi förlorar Estland och Lettland till ryssarna. Ja, ungefär så stor är skillnaden även för din pension.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023