Gofido logotyp
Alla inlägg

Intervju - Ehfab vd Per Alexanderson

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-10-14 - 3 min läsning

Förra veckan inledde Gofido och Erik Hemberg fastigheter (Ehfab) med Trähusstaden ett samarbete där hyresgästerna i Trähusstaden kommer att bli erbjudna en hemförsäkring. Jag tog tåget till Skövde för att se vad som egentligen var på gång och för att intervjua vdn för Ehfab och Trähusstaden Per Alexanderson.

Berätta. Vad är Ehfab och Trähusstaden? Ehfab är ett fastighetsbolag med fokus på butiker och lokaler i västsverige, men har även fastigheter på andra ställen i Sverige. Vi är också en företagskoncern med investeringar i Trähusstaden och Götenehus med flera.

Trähusstaden är i sin tur ett samarbete mellan Ehfab, G&K Blanks Fastigheter och Götenehus. Idén är att bygga med fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Extra roligt är att vi kommer bygga i mestadels trä som verkligen är på uppåtgående.

Hur stora ska ni bli? Nu har vi snart klart 100 lägenheter. Om tre-fyra år runt 300-500 lägenheter.

Det ska finnas ungefär 400 000 utan hemförsäkring i Sverige - Hur ser det ut för er? Med erfarenhet från allmännyttan där vi hade 2 500 lägenheter så var det ungefär två till fyra vattenskador per år, en del hade ingen hemförsäkring. Hela kostnaden drabbade oss då som fastighetsbolag. Självrisken när vi skulle använda vår egen fastighetsförsäkring var mellan ett till tre basbelopp. Men att använda försäkringen påverkar självklart kommande årspremier också så det blir lite pest eller kolera. På vårt befintliga bestånd skulle det kunna vara så högt som 1 av 40 som står utan försäkring, men ingen skada så här långt.

Vad kan konsekvenserna bli om en hyresgäst inte har försäkring? Vanligtvis har de som inte har någon försäkring även ganska snål med pengar. I första hand blir det därför vi som får stå för kostnaden. I enstaka fall kan det bli tal om att vårt försäkringsbolaget i sin tur kräver hyresgästen på pengarna. Bara situationen skapar en oerhörd stress för hyresgästen.

Borde hemförsäkring vara obligatoriskt? Ja, jag tycker det. Det är svårt för oss som fastighetsvärd att kräva det i dagsläget. Eller att kräva det går, men att få efterlevnad och uppföljning är svårare. Kanske är det något för politikerna att ta tag i och kräva att alla ska ha en hemförsäkring. Den oförsäkrade drabbar indirekt de som gjort rätt för sig. Vi har samtidigt en god dialog med hyresgästföreningen ska tilläggas och de är överens i sak med oss är min uppfattning.

Vad fick er att välja hemförsäkringar från Gofido? Har ni tittat på andra lösningar? Tycker ni träffade rätt i många frågor. Presenterade lösningen på ett pedagogiskt sätt som både var lättförstående för oss och för våra hyresgäster. Enkel att titta vilken försäkring vi hade behov av och enkel att se vad det skulle kosta att utöka försäkringen. Lättillgänglig, att kunna sitta på sin egen kammare och ändra i försäkringen.

Tack för intervjun Per! Om ni har några frågor kring oförsäkrade och obligatoriska hemförsäkringar som ni skulle vilja ställa till Per så dra iväg ett mejl till henrik@gofido.se så vidarebefordrar jag de till Per.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023