Gofido logotyp
Alla inlägg

Intervju - Lassie vd Hedda Båverud Olsson

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-02-25 - 3 min läsning

Lassie är en digital djurförsäkring som hjälper dig ta hand om ditt djur både innan och efter skadan är framme. Tjänsten lanserades för ungefär ett halvår sedan och har tagit rejäla hundkliv (eller kattsprång) in på den svenska marknaden sedan dess. Jag satte mig ner med Hedda Båverud Olsson, vd och en av grundarna av Lassie, för att höra mer:

F: Säg mig, varför behövs Lassie?

Lassie behövs av en rad olika anledningar.

Pandemin har lett till fler hund- och kattägare, även förstagångsägare har ökat. För mig personligen har alltid min mamma, som är veterinär, tagit hand om våra djur på rätt sätt för undvika skador och sjukdomar, men problemet är att många förstagångsägare inte har samma expertkunskap. I Lassis app har vi därför tagit fram utmaningar och quiz som utbildar våra användare. Det kan exempelvis handla om vad som är farligt för en hund att äta eller hur man borstar tänderna på sin katt. Under tiden samlar man poäng som byts mot rabatt på försäkringen. Mer kunskap, ger bättre förebyggande arbete som i sin tur belönas med lägre pris. Ur ett långsiktigt perspektiv hoppas vi även ge bot på den veterinärbrist som finns i Sverige. Över 40% av alla veterinärbesök hade kunnat undvikas genom förebyggande åtgärder. Dessutom demokratiserar vi expertkunskap som tidigare endast funnits tillgängligt för en liten skara människor.

Det var även på tiden att djurförsäkring moderniserades. Långa telefonköer, långsamma skadehanteringar och svårlästa villkor har lett till missnöjda kunder. Vi ville göra något annorlunda. Vi sköter flytten från det gamla försäkringsbolaget, finns tillgängliga alla dagar 8-22, och ger dig snabb och smidig skadeanmälan direkt i appen. Under kvällar och helger regleras skadan direkt så du aldrig behöver ligga ute med egna pengar. Allt detta är väldigt uppskattat av våra kunder och det är förmodligen därför vi har Sveriges högsta kundnöjdhet när det kommer till djurförsäkringar, enligt Trustpilot.

F: Vilka djur försäkrar ni och hur ser planen ut framåt?

Vi försäkrar idag hund och katt, men det är inte omöjligt att vi kommer lägga till fler djur längre fram. Just nu prioriterar vi dock internationell expansion och planen är att lansera i ytterligare ett europeiskt land snart.

F: Vad är viktigast att tänka på när man ska försäkra sitt husdjur?

Det är viktigt att läsa på, jämför olika alternativ och ta del av recensioner innan du slår till. Det är också viktigt att läsa igenom villkoren, vissa försäkringar har begränsningar när det kommer till vissa raser och om olyckan då skulle vara framme riskerar du stå utan hjälp (vi på Lassie försäkrar alla raser till samma villkor). Det är även viktigt att välja ersättningsbelopp noggrant. Har du en valp, kattunge eller ett mycket gammalt djur kan det exempelvis vara klokt att välja ett högre belopp då dessa behöver uppsöka veterinären oftare vilket kan bli dyrt. På Lassie har vi Sveriges högsta veterinärvårdsersättning.

F: Har ni själva husdjur? Och vad kostar det?

Faktiskt, ja! De flesta i Lassie-teamet har antingen hund eller katt, men vi är några som även har hästar, tuppar och höns. Jag själv har en jaktlabrador som heter Louie och en häst som heter Larrie.

Alla djur är olika och kostar också olika. Det gäller allt från foder till försäkring. Priset på försäkringen beror på flera olika parametrar som exempelvis ras, ålder, geografi och kön. Jag betalar exempelvis ca 600 kr för min jaktlabrador varje månad, och min kollega betalar ca 200 kr för hennes huskatt - då har vi båda valt Lassies stora försäkring och bor i Stockholm där veterinärkostnaderna är som dyrast. En annan kollega som valt vår mini försäkring och bor i en annan del av landet betalar 51 kr i månaden för sin hund.

Det är generellt dyrt med djurförsäkring och jag är lyckligt lottad som har råd att betala min häst- och hundförsäkring varje månad. För de som inte har möjligheten har vi ett intiativ som vi kallar Tassfonden där vi samlar in och delar ut ekonomiskt stöd till djurägare som befinner sig i ekonomisk utsatthet. Söker man om stöd från Tassfonden kan man alltså få Lassies försäkringsprodukt Mini gratis varje månad och den täcker veterinärvårdskostnader upp till 30 000 kr.

Väl mött

Henrik

Läs mer: Lassie - digital djurförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023