Gofido logotyp
Alla inlägg

Intervju - Omocom vd Ola Lowden

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-08-31 - 4 min läsning

Vd Ola Lowden flankerad av de andra två grundarna Emanuel Badehi Kullander och Tobias Mård.

Omocom erbjuder mikroförsäkringar till de som vill hyra ut på ett enkelt och säkert sätt. Det kan vara en bil, cykel eller bostad. Tjänsten lanserades för ungefär två år sedan och finns tillgänglig via en rad olika delningsplattformar. Senast i raden är platsuthyrningsbolaget Rymla, känd från årets Draknästet. Jag satte mig ner med Omocoms vd Ola Lowden för att höra mer:

F: Berätta, varför behövs Omocoms? 

S: För att en dryg tredjedel av våra utsläpp av växthusgaser kommer från produktion av saker. Försäkring kan fungera som ett oerhört kraftfullt verktyg för att ge incitament att hålla objekt i användning, antingen genom att de delas mellan flera, säljs vidare eller repareras.

Alla andra försäkringar idag är anpassade efter en linjär ekonomi, vilket hindrade framväxten av sådana affärsmodeller. Vi har tagit fram en försäkringsprodukt som är helt anpassad efter cirkulära värdekedjor.

F: Vad kostar det? Kan jag vända mig direkt till er?

S: Det kostar väldigt olika då vi försäkrar allt från stora värden som husbilar och sommarstugor till små, som kläder eller en transport på under två timmar. Du kan inte vända dig direkt till oss, utan vi jobbar enbart med att hjälpa andra cirkulära plattformar att växa. Du kan dock säkra t.ex. ett Blocket-köp, eller en Tiptapp-transport direkt i deras appar. Idag finns vi inbyggda i 33 sådana plattformar i 6 länder.

F: Vad tror du vi kommer dela mer av i framtiden? Vad trendar nu?

S: Jag hoppas att de flesta saker kommer att ingå i någon sorts cirkulär kedja i framtiden. För att det är bättre för miljön, men också för att det är en mer konkurrenskraftig affärsmodell på sikt. Bolag kommer i allt större grad att sälja en funktion eller en tjänst istället för en vara. Som privatperson kommer du att köpa tillgång till en bil snarare än själva bilen. Men de enskilda komponenterna i bilen kommer också att hyras in i sig för att lättare kunna återanvändas, ända ner till oljan som smörjer maskineriet. Om den hyrs skapar den ett incitament för bolaget som äger den att samla in den, rena den och använda den igen.

Just nu skulle jag säga att reparationer och återanvändning av elektronik är väldigt hett. Denna trend håller också på att sprida sig till andra vertikaler, såsom möbler. Olika logistiklösningar för att säkerställa det cirkulära flödet är också superintressant. Där håller vi just nu på att ta fram en försäkringslösning som jag tror kommer att ha stor inverkan.

F: Omocom låter futuristiskt, fanns det en tanke med det? Hur kom ni på idé till namnet?

S: Omocom ÄR futuristiskt! Namnet är dock en ganska lökig ordvits. Vi vill att saker ska användas om och om, sen tog vi bara bort h:et för att det skulle se lite techigt ut. Det var vår Tech Lead, Andreas Lalloo’s fru Sara som kom på det, hon är vitsig.

Tack Ola för intervjun! Ska verkligen bli spännande att följa er Om-och-om igen! Och, om ni har några frågor till Ola så skicka de till mig på henrik@gofido.se så skickar jag vidare de.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023