Gofido logotyp
Alla inlägg

Intervju - Springville Paola Palacios

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-11-23 - 4 min läsning

Den 1 juli i år trädde en ny flytträttslag i kraft där det skulle bli lättare att flytta individuella pensionsförsäkringar. Jag tog kontakt med Paola Palacios vd på Springville för att höra mer hur det går i flyttsvängen. Först ut. Springville är ett insuretechbolag som bland annat erbjuder systemet BytaPension. Det är ett system som digitaliserar flytthanteringen av pensionsförsäkringar och effektiviserar försäkringsbolagens administrativa processer.

F: Vad har hänt sedan 1 juli? Har folk börjat flytta sin försäkringar nu?

Absolut, det stora intresset att flytta sina tjänstepensioner blir allt större nu när den fria flytträtten trätt i kraft. Men det är inte bara hos slutkunden som intresset för flytt är aktuell. Samtliga försäkringsbolag på marknaden är intresserade av att effektivisera sina flyttprocesser som idag är kostsamma och krångliga. På så sätt kan försäkringsbolagen sänka sin kostnader och hjälpa fler kunder på kortare tid. Under kommande år kommer vi att se fler av de traditionella försäkringsbolagen som gå från en manuell hantering av flytt till ett helt digitalt flöde som är säkrare och mer kundvänligt.

Sen finns även nya aktörer som är på väg in i marknaden, dessa vill så klart konkurrera om kundernas pensionskapital och har en fin möjlighet att nyttja Springvilles system för att erbjuda sina kunder en digital flyttprocess redan från dag ett. F: Vilka pensionsförsäkringar kan man flytta och vilka går inte att flytta? Den nya lagen innebär en utvidgad rätt att flytta Fond- och depåförsäkringar som tecknats före 2007. F: Hur går man tillväga som privatperson när man vill flytta sin pension? Vilka falluckor bör man undvika? Du pratar med det bolag som du vill flytta till. Om det är ett försäkringsbolag som kan genomföra en digital flytt är processen enkel, snabb och säker. Om det är en manuell process ska du ställa in dig på att flytten kommer att ca 6 månader, blanketter ska skickas fram och tillbaka med posten och olika parter ska signera handlingarna. 30% av alla flyttar som genomförs manuellt går aldrig igenom.

Som konsument skulle jag leta ett försäkringsbolag med bra sparerbjudande, men också ett som kan erbjuda mig smarta digitala verktyg för att genomföra olika val.

F: Vad händer framöver. Kommer det fler lagstöd som gör det lättare? Egentligen tycker jag inte att det ska behövas då branschen borde kunna självreglera sig. Tyvärr är det pensionskunden som hamnar i kläm när det går för långsamt och till slut griper lagstiftaren in. Så, tyvärr, jag tror vi kommer att se fler lagstöd kommande år. F: Kommer ni på Springville lansera fler tjänster framöver? Och, vilka? Vi har en growth plan med tre produkter att lansera. Vi har färdiga prototyper för samtliga produkter. Vårt fokus just nu är att hjälpa branschen med det stora problemet, att effektivisera och digitalisera den administrativa processen vid flytt av en tjänstepension, där vårt system BytaPension är ett “must have” nästa steg är det som tillhör kategorin “nice to have”.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023