Gofido logotyp
Alla inlägg

Kasko och försäkringsbedrägerier

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-05-23 - 3 min läsning

På TV4 sänds nu humorserien Kasko som i korthet handlar om hur festprissen Jamal blir försäkringsutredare. Sevärd tycker jag och tar upp en viktigt ämne om hur lättvindigt folk ser på försäkringsbedrägerier (foto TV4).

Serien går att se här på TV4-play

Under 2022 utredde de svenska försäkringsbolagen ungefär 9 000 misstänkta bedrägerier. Det ska dock sättas i relation till runt 3 miljoner skadeärenden per år. Det gäller utbetalda skador, långt fler kommer in som anmälda skador och endast en liten del utreds och ännu färre polisanmäls. Runt 5-10 procent av alla ärenden bedöms vara bedrägeri. Vi pratar om hundratusentals bedrägerier per år!

Stort attitydproblem. Enligt Svensk försäkring så skulle 8 procent av befolkningen kunna tänka sig att begå ett försäkringsbedrägeri i någon form. Det inkluderar att exempelvis hävda ett högre värde på vad du har försäkrat, att lägga på påhittade föremål, undanhålla information när du tecknar en liv- och sjukförsäkring. Sedan givetvis mer tydliga bedrägerier i form av anmäla en bil stulen och sedan sälja den utomlands eller anmäla att en telefon gått sönder fast den inte gjort det.

Bidragsfuskande hos försäkringskassan och skatteverket brukar debatteras och sättas under lupp med jämna mellanrum. Försäkringsbedrägerier verkar ses mindre allvarligt. Exempelvis polisanmäldes nära 22 000 bidragsbrott under 2022, motsvarande siffra för rena försäkringsbedrägerier ska vara runt 300.

Branschen drar ett stort lass idag. Att så få polisanmäls ska ses i ljuset av att många utbetalningar har stoppas innan de ens blev ett bedrägeri. Men, den stora massan beror på att försäkringsbolagen accepterar viss brottslighet för att inte förstöra kundupplevelsen för ändå majoriteten som inte försöker fuska sig till pengar. Det föder dock ett beteende som kan vara förödande på sikt.

Mer borde göras och polisen borde involveras oftare. Som vanligt behövs mer koordinering och ett mer dynamisk polisväsen. Försäkringsbolagen har ett gemensamt skaderegister där det lätt går att upptäcka vilka som återkommande försöker begå bedrägerier. Det borde polisen utnyttja och vara snabbare med att söka upp de som försöker begå bedrägeri. Det kanske skulle även stävja annan typ av brottslighet och andra typer av bedrägerier. Trots allt, bedrägeri och försök till bedrägeri kan ge upp till 2 års fängelse, så även försök är ett allvarligt brott, även om få verkar förstå det.

Vad du tycker du? Skriv gärna in till mig på henrik@gofido.se eller kommentera på Twitter (@Henrik_Senestad).

Väl mött

Henrik

Källa: Svensk försäkring och Brå

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023