Gofido logotyp
Alla inlägg

#klaraskadan - Missnöje med mobilskador

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-04-21 - 5 min läsning

De flesta har inte sönder sin mobil, så mycket är klart! Men, hälften av de som haft sönder sin mobil verkar missnöjda över hur försäkringsbolaget hanterade skadan. Vad är det som händer?

Det började med ett mejl från en läsare som var missnöjd över hur hans försäkringsbolag hanterat en mobilskada. Sedan damp fler in. En pratade om ett bolag vid namn GIAB som tydligen hanterade så gott som all mobilinlösen hävdade han.

På GIABs hemsida finns samtliga större försäkringsbolag representerade som samarbetspartners. Så de är frekvent använda, men när jag pratar med GIAB så får jag förtydligat att de endast har Folksam och vissa Länsförsäkringsbolag som kunder inom just mobilskador. Rent praktiskt går det till så att du anmäler din skada till ditt försäkringsbolag och så hänvisar de dig vidare till GIAB.

GIAB tillhandahåller fotarbetet vid skaderegleringen och reparerar mobilen om det är möjligt eller ersätter dig med en "likvärdig enhet". Det som skiljer i processen från andra bolag är att du måste skicka in mobilen, istället för att gå till en lokal reparatör eller bara få ut kontanter direkt. Något som bolaget hävdar är för att främja cirkulär användning av reservdelarna och bidra till hållbarhet. De garanterar samma modell och prestanda med mera, dock inte samma färg, vilket en läsare var missnöjd över.

På Trustpilot är betyget relativt högt 4,4 av 5. Men, det finns även en del negativa kommenterar senaste tiden, exempelvis:

När jag hör av mig till Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå är hans bild att det snarare har blivit bättre än för ett antal år sedan, men att de har växt så antalet i absoluta tal kan nog fortsatt vara stort. Vanligaste klagomålet som Konsumenternas får in rör långsam/misslyckad handläggning/reparation och missnöje med utbytesenhetens kvalité.

Jag pratar även med Christian Jansson, som är vd på GIAB, om han kunde förklara det till synas stora missnöjet den senaste tiden. Hans bild var att det mycket riktigt hade ökat kortsiktigt, men att det är relaterat till en policyförändring från ett specifikt försäkringsbolag. Han förklarade vidare att en del av missnöjet låg i själva värderingen av mobilen, "en tillsynes ny mobil kan i princip vara värdelös", men förtydligade att det är försäkringsbolagen som styr det. De jobbade även aktivt med deras kundnöjdhet och ger som garanti att skadan ska vara åtgärdad inom 3 arbetsdagar.

Råd till konsumenten: Allt missnöje beror inte på GIAB, så mycket står klart, utan det finns även ett missnöje generellt kring hur mobilskador regleras och hur mycket man får ut. Som konsument blir därför mitt råd till dig:

  1. Kolla i villkoren vad som gäller FÖRE något händer och fundera över vad du vill ska hända. Vill du få kontanter direkt, men riskera att ersättningen kanske blir något lägre, vill du gå till en lokal reparatör eller spelar det ingen roll bara mobilen blir fixad. Du kan påverka, men det är försäkringsbolagen som styr hur de vill ersätta dig.

  2. Spara kvitto så du kan bevisa ålder och inköpsvärde på mobilen

  3. Köp mobilskal och var rädd om mobilen

  4. Byt försäkringsbolag om du inte är nöjd

Vad är din bild? Hör gärna av dig till mig på henrik@gofido.se och berätta om din upplevelse. Hur borde försäkringsbolagen och GIAB agera?

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023