Gofido logotyp
Alla inlägg

Kontanter hemma

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-03-29 - 3 min läsning

I krigets spår har många valt att bunkra upp med kontanter. MSB rekommenderar en summa kontanter i mindre valörer. Men, vad gäller om du tar ut ett större belopp? Vi går igenom:

Villkoren hos försäkringsbolagen är som tysk grammatik, logiska, men fulla av undantag. Så gäller även vid kontanter. Du får vanligtvis ersättning om du råkar ut för ett inbrott eller ett rån för de kontanter du har på dig eller i hemmet, men upp till ett begränsat belopp.

Beloppet följer av vilket försäkringsbolag du har. Faktum är de mindre bolagen har en högre gräns än de stora försäkringsbolagen så ryktet att de stora skulle ha bättre villkor stämmer inte här iallafall. Nedan en sammanställning:

Inget bolag ger ersättning på ett högre belopp än 6 000 kr. Folksam ger lägst ersättning och ersätter faktiskt inte alls om du har ett baspaket hos dem. Men förenklat så ersätter de flesta upp till 3 000 - 4 000 kr, vilket jag kan tycka är ett rimlig nivå att ha i kontanter om betalsystem börjar krångla.

Du kan behöva ha de i ett värdeskåp. Den vanliga regeln är annars att du ska ha pengarna i ditt hem och inte utomhus, i bilen eller i något förråd. Vissa bolag kräver dock att de ska förvaras i ett värdeskåp (bland annat If). Hantera de vettigt (aktsamt) är väl mitt tips så ska det nog gå bra vid eventuell skadehantering.

Kan jag ha större summor? I regel nej. Som privatperson är det de här gränserna som gäller. För företag, exempelvis om du driver en butik, kan du ha mer kontanter. Då gäller det så kallade "grade-systemet" där olika nivåer av värdeskåp anger hur mycket kontanter eller värdesaker du kan ha. Nivån börjar på 50 000 kr och går upp till 1 650 000. Ett vanligt skåp brukar vara nivå 0 och I, alltså ca 50 000 - 80 000 kr.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023