Gofido logotyp
Alla inlägg

Kort från Almedalen

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-07-06 - 3 min läsning

Årets Almedalsvecka är den första riktiga sedan 2019 och i år är det dessutom valår. Veckan är både intensivare än vanligt och en aning mer avslagen. Festivalstämning är borta och in har istället känslan av toppmöte smugit sig på. Kvar är de många bra mötena och intressanta samtalen. Här är ämnena som präglat veckan:

Säkerhetsfrågan är påtagligt. Jag har aldrig sett så många säpo-vakter och poliser i Almedalen som i år. Dessutom cirkulerar både jasplan, helikoptrar och patrullbåtar runt Visby. Diskussionsämnet på många seminarier handlar också om säkerhetsläget. Själv har jag varit på cybersäkerhetsseminarium, en fråga som blir mer och mer aktuell både för företag och privatpersoner. Bör vi utveckla något skydd som ingår i hemförsäkringen eller företagsförsäkring blir tanken jag själv bär med mig från ön.

Inkludering och socialt utanförskap. Renoveringsvräkningar, upprustning av miljonprogram och ägandeskap av samhällsfastigheter. Mycket finns att göra med våra bostäder som både bidrar till inkludering och ett mer hållbart samhälle. Starkast avtryck gör personliga berättelser om när en mobbad kille som fallit bort hittar tillbaka till arbetsmarknaden efter 15 år. Ett sätt att motverka utanförskapet för försäkringsbranschen tillsammans med fastighetsägarna är att bidra med skydd från en hemförsäkring. Här finns det mycket att göra och en fråga jag kommer återvända till under hösten. 400 000 oförsäkrade är 400 000 för många. Alla förtjänar ett skydd!

Hållbarhet och expansionen i norr. Att det sker en massiv industrisatsning i norr är det nog få som har missat. Senast i tisdags gick Northvolt ut med att de tagit in ytterligare 11 miljarder kronor. Andra satsningar är fossilfritt stål och ny miljövänligare gruvbrytning. I bakgrunden sker även mer futuristiska satsningar och det är glädjande att se att Sverige har en position på rymdkartan. Hade varit roligt med en riktigt satsning á la Kennedy från någon svensk politiker. Varför inte prospektering för en LKAB-gruva i Asteroidbältet innan 2050?

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023