Gofido logotyp
Alla inlägg

Livförsäkring - hur ska jag tänka?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-11-03 - 3 min läsning

Likt frågor om pensionen brukar tankar kring livförsäkring dyka upp någonstans efter 30. Det kan vara en förändrad livssituation eller ett dödsfall i din närhet som skapar den där gnagande känslan att "detta borde jag ta tag i". Som din livskamrat i försäkringsvärlden tänker jag därför guida dig igenom denna dal av dåligt samvete och fram till fältet av avklarade ärenden. Låt oss början!

Livförsäkring, eller dödsfallsförsäkring som den kanske borde ha hetat, skyddar kort och gott någon, din förmånstagare, rent ekonomiskt ifall du skulle dö. Antingen betalas en klumpsumma ut eller så är det ett månadsbelopp. Oftast är det din man/fru/registrerade partner/sambo som kommer få pengarna, men det går att styra beroende på livssituation.

När behövs då en försäkring? Förenklat skulle jag säga två anledning:

1. Att efterlevande ska kunna bo kvar. Om du dör faller även din del av inkomsten bort. Det betyder att boendeekvationen som banken ställt upp inte längre håller. Det är därför så många av dem också erbjuder "låneskydd" som är en form av livförsäkring, men där din del av lånet betalas av.

2. Att jämna ut obalanser. Då pratar jag inte om delande föräldradagar utan när den ena parten tjänat väsentligt mycket mer än den andra eller där ena parten varit hemmavarande. En livförsäkring blir då en livsstilförsäkring i någon utsträckning även då livsstilen kommer vara mer modest än tidigare.

Vilka försäkringar finns det? Från ditt jobb har du vanligtvis något som kallas TGL, den ger ungefär 250 000 kr och fungerar rakt av som en vanlig livförsäkring. Den är dessutom gratis i den mening att du inte behöver betala för den. Se bara till att registrera sambo som förmånstagare om ni inte är gifta. Utöver det brukar även ditt jobb erbjuda något som kallas familjeskydd, det är en livförsäkring som vanligtvis betalas ut med ett månadsbelopp. Den ingår inte per automatik utan brukar kosta pengar. Jämför priset på den mot en klassisk livförsäkring. Samma sak gäller de låneskydd som jag nämnde tidigare.

De klassiska livförsäkringarna finns hos de flesta försäkringsbolag och de brukar vara relativt billiga när du är ung och dyrare när du blir äldre. För en 30 åring kostar det ungefär 50 kr i månaden att ha en försäkring som ger 1 miljon kronor vid ett dödsfall och samma summa för en 50 åring går på runt 200 kr i månaden. Fram till 5-10 år före pension brukar det vara vettigt att ha en livförsäkring och de flesta brukar upphöra per automatik vid 65 års ålder.

Ska jag ha en då? Ja, om du har familj och inte är tät som satan är det korta svaret ja. Själv har både jag och min fru livförsäkringar. Vi har valt ett belopp som motsvarar vår respektive del av bolånen och min plan är att ha kvar försäkringen kanske 10 år till, sedan får det vara. Och, de kostar ungefär 250 kr för oss båda i månaden. Väl värt det tycker jag, vad tycker du?

Strul med försäkringen? Skriv gärna till henrik@gofido.se och berätta om din upplevelse. Stort som smått. Om du är supernöjd med något bolag skriv det också!

Väl mött

Henrik

Erbjudande från Gofido: Livförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022