Gofido logotyp
Alla inlägg

Lloyd's of London

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-01-31 - 3 min läsning

Lloyd's är för alla som jobbar med försäkringar ett känt namn. För alla andra kanske det är en sko? Eller någon brittisk man? Själva verket är det ursprunget till moderna försäkringar och verksamheten drogs igång redan 1688 på ett kaffehus. Häng med så ska jag berätta!

Låt oss börja redan på 1600-talet. Tänker er en massa män med svarta stora hattar, knästrumpor och krulliga peruker som sitter vid olika trädbord på en bar rökandes på små vita pipor. Ungefär så såg det ut. Vid bordet finns en kaffekanna, för de är på ett kaffehus, en ultra modern företeelse och vid borden diskuterar de olika priser för att försäkra skepp som ska gå tur-i-retur över Atlanten eller mot nuvarande Indien och Indonesien. Tiden går att försäljaren av kaffe utvecklar verksamheten först mot allting som rör skepp och senare mot allting som rör försäkring.

En liten rolig sidoberättelse är att Lloyd's använde sig av "candle auctions" på den här tiden och höll fast i traditionen ända in på 1800-talet. Det handlar om att man vid en auktion stänger auktionen vid tillfället då flamman från ett ljusstump slocknar. Eftersom ingen vet exakt när flamman ska slockna undviker man att alla försöker lägga ett bud i sista sekunden.

Så vad är Lloyd's idag? Det är fortfarande inte ett försäkringsbolag, utan det är en marknadsplats för försäkringar som fick sin speciella särprägel bekräftad i "the Lloyd's act". Lite rörigt kan tyckas, men det fungerar på liknande sätt som när det var på ett kaffehus. Du går in i olika rum (idag även digitalt) där du möter agenter som förmedlar försäkringar eller återförsäkringar en bunta med försäkringar till olika fördefinierade syndikat. Är väl lite på samma sätt som det fungerar med banklån som också buntas ihop till försäljning på en annan marknad. Ifall du vill fördjupa dig så kan jag tipsa om How the market works (även cool bild på själva stället).

Lloyd's är jättestort och världsomspännande. De hanterar motsvarande ungefär 1,5 miljarder i premier varje dag, vilket kan jämföras med Folksam sak som tar in 20 miljarder i premier per år. Varje dag är också 5 000 personer inne i marknaden från 50 stora försäkringsbolag och ca 400 förmedlare.

Tomas, vår skadechef, har varit på Lloyd's och berättar här om sin upplevelse: "Jobbade nära Lloyds Building på den tiden. Hade turen en gång att få komma in och kolla för en av mina kollegor hade en vän som jobbade där. Verkligen speciell stämning. Klockan var ball minns jag, minns inte hela historien kring den nu, men den skiljer sig rätt mycket från resten av byggnaden. Helt klart en upplevelse".

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023