Gofido logotyp
Alla inlägg

Lösa ören eller lösöre? Vad menar vi?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-05-07 - 3 min läsning

”Thette kalles lösörer: redhe penninger, allehande sölfuersmijdhe, allehande bootygh, all fänadher som quicker är, wistehus och kellare, och alt innandöme som löst i huset är”

Ovan är från Länsförsäkringars senaste villkor. Lite ålderdomligt kan jag tycka men kärnfullt ändå det får jag ge dem! Lösöre eller saker i hemmet är just allting löst, som du lätt kan bära med dig och eftersom du lätt kan ändra det är det svårt för försäkringsbolagen att hålla koll.

Ett hus eller en lägenhet är mycket enklare. Då är det bara att kolla upp hur något var och försöka ersätta dig. För sakerna är det svårare. Därför är mitt första tips att fota av alla dina rum, minst 1 gång, helst kanske 1 gång var tredje år eller liknande. Då har du något att utgå ifrån ifall du får inbrott eller om du råkar ut för en brand.

För värdet tycker jag att Lösöres lasso är en bra aktivitet. Att gissa och tvinga sig igenom rum för rum är svårt, men nyttigt! Tänk också på att allting sällan förstörs samtidigt, om du får inbrott och blir av med saker värda 200 000 kr är det fortsatt en bra bit kvar till 1 eller 1,5 miljon som är standard i branschen.

Tänk även på att värdet per sak sjunker kraftigt med åren. Försäkringsbolagen använder sig av olika ålderstabeller för att avgöra vad sakerna är värde efter några år. En sak du köpt för 5 år sedan kan vara värd mindre än en femtedel vad du köpte den för. Speciellt värdet på elektronik, skor och kläder försvinner snabbt.

Gofido gjorde nyligen en förändring där det lägsta valbara värde sänktes från 500 000 kr till 300 000 kr. Jag passade på att fråga vår COO Tomas Nelander om anledningen:

H: Gofido sänkte nyligen miniminivå för lösöret från 500 000 kr till 300 000 kr, varför? T: Många av våra kunder efterfrågade en lägre nivå. För många som bor mindre, är singelhushåll eller för den som inte har så mycket saker är 500 000 ofta högre än totala värdet på alla saker. Genom att sänka den lägsta gränsen till 300 000 kr blir försäkringen mer anpassad och matchar verkligheten på ett bättre sätt.   H: Varför går det inte att välja 0 kr som värde? T: Skulle det vara möjligt att välja 0 kr så försvinner en stor poäng med att ens ha en hemförsäkring. Den ska ju skydda dina saker mot brand, stöld och inbrott, vatten och naturskador och det skyddet försvinner om värdet kan sättas till 0. 

Våga sänk värdet, speciellt om du har en mindre lägenheter, är väl en snabb sammanfattning så god som någon, och låt dig inte luras av krångliga ord. Prylbod, brukar inte signalera några större värden, men det är precis vad som avses när vi pratar lösöre, alla de prylar och pinaler du samlat ihop under ditt liv och precis på samma sätt som i prylboden kan man få de flesta saker för en tia.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022