Gofido logotyp
Alla inlägg

Mer än bara prylförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-05-11 - 3 min läsning

400 000 människor står idag utan hemförsäkring enligt senaste siffrorna från Svensk försäkring. Inom vissa grupper och områden är det så många som var tionde. Men, det är mer än bara prylarna och boendet som står utan skydd, även människorna som bor där riskerar hamna i kläm.

För att skydda sina saker och sitt hem mot exempelvis brand, inbrott eller vattenskador är nog den vanligaste anledningen varför någon köper en hemförsäkring, men en hemförsäkring innehåller ytterligare skydd som brukar användas mer sällan.

Reseskydd är mest känt. Den hjälper till när du exempelvis behöver akut sjuk- eller tandvård, ifall ditt bagage blir skadat eller stulet eller ifall du tvingas avbryta en resa.

Utöver det finns Ansvars- och Rättsskydd. Det är här många oförsäkrade verkligen kan komma i kläm. Båda är juridiska skydd. De inträffar väldigt sällan, men spelar stor roll. Ansvar är skydd mot eventuellt skadestånd som riktas mot dig och Rättsskydd ifall du behöver anlita en advokat. Händelserna kan bli riktigt dyra om du står oförsäkrad och det spelar ingen roll om du inte har råd eller inte, de kan drabba dig oavsett. Ansvarsskyddet brukar ge skydd upp till 5 miljoner kronor för att ge en känsla över hur illa det kan gå.

Överfallsskydd är ytterligare ett skydd jag vill nämna i sammanhanget. Det ger dig ersättning ifall du råkar ut för en misshandel eller andra typer av brott. Nedan en ersättningstabell från ett av de större försäkringsbolagen:

Kanske inte lika ekonomisk nödvändigt som de andra skydden, men nog rätt så skönt om något väl inträffar för att täcka exempelvis förlorad arbetstid och tid för bearbetning.

Med det sagt. Stay safe, stay insured!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022