Gofido logotyp
Alla inlägg

Missnöjet ökar med försäkringar

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-02-02 - 3 min läsning

Antalet försäkringsärenden till ARN ökar som aldrig förr. Totalt kom det in 1 200 ärende förra året - upp med 37 procent från i fjol. Varför är försäkringskunderna så missnöjda?

Alla kunder är nöjda tills första skadan inträffar - så brukar det låta hos alla försäkringsbolagen. Och, visst ligger det något i det. Försäkringar är i grund och botten vaccin mot upplevd rädsla och hot och i andra hand skydd mot faktiska händelser.

Att antalet missnöjda kunder nu ökar är ingen slump. Antalet skador för branschen är förvisso nära oförändrat mellan 2022 än 2021, men antalet skador inom en viss kategori, reseförsäkringar, har ökat med närmare 300%. Att antalet ärenden till ARN ökar inom just reseförsäkringar är därför inget konstigt. Det är helt enkelt lavinartat fler skador nu.

Men, och här kommer ett stort men, det sätter återigen fingret på något. Att det finns ett glapp mellan vad vi konsumenter tror vi köper och vad vi faktiskt köper. Att peka på att branschen ska bättre sig är väl rätt lätt. Snåriga villkor och förledande reklam är väl två bra områden. I grund och botten är det dock konsumenten som måste lära sig att tänka ett eller till och med två varv innan personen köper ytterligare en försäkring.

För den här dynamiken kommer bestå så länge ingen ändrar sitt beteende. För varför ska vi alla gå runt och vara missnöjda? Och, speciellt efter vi varit på en resa?

Tips i slutet: Om du är missnöjd med hur ditt försäkringsbolag har hanterat en skada. Klaga hos bolaget. Först hos den som tagit beslutet, sedan hos dennes chef och sedan kundombudsman. Därefter är det domstol som gäller tyvärr. Konsumenternas försäkringsbyrå kan ge råd, men driver inte mål. En tvist med skadehanteringen brukar också ge tillfälle att byta bolag då det ger dig rätt att bryta avtalet i förtid.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022