Gofido logotyp
Alla inlägg

Olycka utanför arbetet

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-01-07 - 3 min läsning

Som hemmasnickrare vet jag att det kan gå fort. Att klättra på stegar tycker jag själv är värst, men det är många tillfällen då det varit olika grader av "nära" en olycka. Därför tänkte jag här gå igenom vilket skydd som finns i hemmet mot olyckor.

En olycka kommer sällan ensam. Förutom att det gör ont kan konsekvenserna bli så allvarliga att du inte kan jobba i den utsträckning du gjort innan. En olycka kan därför få stora ekonomiska konsekvenser.

Hemförsäkringen räcker inte. En hemförsäkring är främst till för att skydda egendom, alltså ditt hem med alla prylar och byggnader som ingår, även fast det ingår en del rättsskydd och så vidare i grundskyddet. Skydd mot olyckor eller för den delen sjukdom täcks inte.

Anställda och alltid kollektivanställda har ett skydd mot olycka genom sin anställning, men den gäller sällan på fritiden. Om ditt barn går i skolan täcks de också under skoltiden mot olika typer av olyckor. Men, för att få skydd på fritiden, när du hemmasnickrar, behöver du en olycksfallsförsäkring.

Många alternativ finns. Olycksfallsförsäkringar är rätt så standardiserade och täcker vanligtvis lång sjukhusvistelse, rehabilitering, terapi, reparation av tandskador och kompensation vid bestående men som påverkar arbetet och livskvaliteten. Även ärrbildning och dödsfall brukar ingå. Förutom alla de stora försäkringsbolagen så erbjuder exempelvis AIG, WaterCircles, Euro Accident också olycksfallsförsäkringar. För Euro Accident behöver din arbetsgivare dock ha tecknat ett gruppavtal med dem.

Ovan ett exempel på vad ICA olycksfallsförsäkring ger för ersättning. Kostar ca 100 kr per månad och person.

50-150 kr i månaden per person brukar de kosta. Desto mer ersättning, desto högre pris. Om du närmar dig pension, kolla så de gäller även över 65 års ålder. Om du håller på med riskfyllda sporter, kolla så de även täcker din specifika sport.

Så ska du ha en? Om du håller på med rimligt riskfyllda aktiviter på din fritid så kanske det. Du kommer som alltid få sjukersättning och så vidare som ett sorts grundskydd från försäkringskassan och från din arbetsgivare så helt utan skydd är du aldrig. Men, har du skralt i kassan och din inkomst verkligen behövs kan det vara läge att skaffa en olycksfallsförsäkring.

Ännu mer förenklat: Har du livförsäkring sedan tidigare och andra är beroende av att du arbetar då kan en olycksfallsförsäkring vara nått för dig. "För det som inte dödar behövs olycksfallsförsäkringar" som vi säger i branschen.

Har du skaffat olycksfallsförsäkring? Hur resonerade du? Skicka gärna din berättelse till henrik@gofido.se.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023