Gofido logotyp
Alla inlägg

På försäkringsfronten intet nytt

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-05-25 - 3 min läsning

Försäkringar anses ibland vara ett sömnigt materia. När det gäller marknadsandelar verkar det dock som konkurrensen fullständigt dött. På tio år har ingenting i stort sätt hänt. Allting tuffar på. Men, på senare tid börjar det röra på sig, om än i liten skala.

Låt oss börja i toppen. Länsförsäkringar har ökat sin marknadsandel inom hem- och villaförsäkring med 2%-enheter, från 28% till 30%. Det är 7% upp och faktiskt tredubbel mer än tvåan Folksam har ökat sin andel. Länsförsäkringar är helt klart en vinnare bland stordrakarna.

I mitten hittar vi If och TryggHansa. Här verkar If ha ökat mest med 1,6%-enheter, från 12,8% till 14,5%. Det motsvarar nästan 13% upp. TryggHansa är faktiskt inte långt därefter med sina 10% upp. Enligt mina prognoser betyder det att If kommer växa om Folksam runt år 2153. Så håll i hatten!

Förlorarna hittar vi bland de mindre. Det är från Moderna och Dina Försäkringar som försäkringsjättarna tagit sina marknadsandelar. Moderna är sämst i klassen och har tappat nästan halva sin marknadsandel och gått från 6% till 3% av marknaden. I kronor och ören har de tappat ungefär 230 miljoner i årliga premier, och om vi väger in förlorad tillväxt så uppgår det till 550 miljoner. När det gäller Dina så har de ökat sin försäljning, men inte lika mycket som marknaden växt.

... men, bland de minsta finns även de riktiga vinnarna. ICA och Gjensidige har gått från ingen marknadsandel för 10 år sedan till att nu ha nästan 3% av marknaden, vilket motsvarar ungefär 500 miljoner i årliga premier.

Låg rörlighet bland kunderna och ett ointresse har lett till att drakarna ätit sig mätta på konsumentfett de senaste åren. Det finns utmanare, men vi pratar fortsatt om enstaka procenttal hit eller dit. Den stora orörliga massan står alltjämt stilla. Jättarna själva verkar vara nöjda med situationen och varför skulle de vara något annat? Det är här vi hittar miljarderna som år efter år trillar in och bygger tjänstemannaimperium och utdelningsmonster. Bara If delade ut 6,3 miljarder till sina ägare förra året. Och Folksam har över 10 miljarder i sparande vinstmedel.

Nyss var det pensionen ingen brydde sig om, innan dess privatsparandet och bolånet. Kvar är hemförsäkringen. Det är bara att plocka upp bollen!

Väl mött

Henrik

Läs mer: Undrar du över Gofidos bilförsäkring se hit

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023