Gofido logotyp
Alla inlägg

Prisa gud återbäringen är här

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-09-08 - 3 min läsning

Länsförsäkringar runt om i landet delar nu ut nära 6 gånger så mycket som Folksam till sina ägare. För min del handlar om att få 1 000 kr eller 300 kr* - rätt enkelt val. Är då Länsförsäkringar så mycket lönsammare och dyrare? Nej, faktum är att de har samma vinstmarginal, de väljer bara att dela ut mer till sina ägare - sina kunder.

När Länsförsäkringars 23 länskontor tillsammans i dagarna delar ut närmare 1,85 miljarder (bara här i Östergötland är det 250 miljoner), väljer Folksam att ge tillbaka 339 miljoner. Folksam har över 10 miljarder i samlande vinstmedel som de skulle kunna dela ut till sina kunder, men det vill de inte. De vill istället köpa fastigheter i Stockholm och köpa obligationer. Varför? Ja, varför kan man verkligen fråga sig? Min egen teori är att de vill ha makt. Och, det finns ingen som säger nej. Hur tänker styrelsen undrar jag? För vad annars kan det vara? Folksam växer inte nämnvärt, så de behöver inte pengar till att expandera marknadsandelar. Solvenskraven ger utrymme för mellan 10-12 miljarder i utdelning. Fjolårsvinsten var 1,3 miljarder. Utrymme finns. Ändå som referens motsvarar återbäringen endast en fjärdedel av vinsten. If, trea på marknaden, som ägs av börsnoterade Sampo, har delat ut runt 80-90% av deras vinst de senaste 10 åren. Även Länsförsäkringars 23 länsbolag delar ut större delen av sin vinst. Det finns inget som stoppar de annat än de själva. När jag frågar Twitter om de tyckte att 23% var tillräckligt svarade 2 av 3 att de inte skulle varit nöjda med den utdelningen.

Underkänt är mitt korta betyg. Jag vet inte om det beror på kulturen i Folksam, ledning eller om arbetarrörelsen är oförmögen till självrannsakan. Men, något borde sätta fart på de. Jag drar här mitt strå till stacken, om ni vill hjälpa till får ni gärna använda er av #VarÄrPengarna. Väl mött

Henrik

Ps. Allra bäst hade det givetvis varit om både Folksam och Länsförsäkringar hållit lägre priser istället för att dela ut de i efterhand, men det är ett ett annat inlägg. ds

* Länsförsäkringar är dubbelt så stora som Folksam så om man kompenserar för det blir skillnaden 3 gånger mer pengar för individen.

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023