Gofido logotyp
Alla inlägg

Reseförsäkring i sommar

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-05-17 - 3 min läsning

I sommar är det många som planerar att resa utomlands. Dåliga upplevelser gör att vi lätt faller i försäkringsfällan och säkrar upp över öronen. En vanlig hemförsäkring och ett kreditkort brukar dock räcka, men låt oss gå igenom:

Det vanligaste skyddet när vi är ute och reser kommer från hemförsäkringen. De allra flesta har en och den täcker automatiskt de mest allvarliga skadorna som kan inträffa. Utöver det finns utökade reseförsäkringar hos hemförsäkringsbolagen. Ifall du har ett "större paket" brukar de ingå, annars så går de att köpa till separat.

Sedan kan du få ytterligare skydd om du bokar din resa med ett kreditkort, de försäkringar brukar komplettera hemförsäkringen och ger ett skydd vid förseningar och bagageförseningar. Sedan finns det även ytterligare skydd av helt externa reseförsäkringar som flygbolagen eller andra aktörer säljer samt EU-regler.

Nedan exempel från ett av de större försäkringsbolagen och ett kortbolag vad som ingår i de olika delarna.

Alla försäkringar förutsätter att du följer UD:s rekommendationer. Du kommer inte stå helt rättslös, men du tar en rejäl risk om du reser trots avrådan. För kortförsäkringar brukar det även vara att du ska boka minst 50% av resan med kortet (tänk hotell och flygbiljetter på samma kort).

Hur ska du agera om något händer? Vid akut skada eller sjukdom ska du inom EU söka upp vård som vanligt och använda dig av det "blåa kortet" som ger dig rätt till sjuk- och tandvård inom EU och ring 112 vid akut sjukdom. Här hittar du information om det. Tänk dock på att det per automatik inte ger dig rätt till vilket sjukhus som helst utan vad du motsvarande skulle få i Sverige, alltså vård från ett allmänt/statligt sjukhus.

Utanför EU ska du ringa något av följande nummer. Vilket beror på ditt försäkringsbolag. Kolla gärna upp i förtid annars börja med SOS och arbeta dig neråt: SOS International +45 70 10 50 50

Falck Global Assistance +46 8 587 717 76

Europeiska ERV Alarm +46 770 456 920

Rent konkret får du sedan den vård som krävs och larmcentralen (någon av ovan) utfärdar betalningsgarantier för dig som försäkringsbolaget sedan betalar. Ifall det är mindre kostnader kan du dock själv få ligga ute med pengarna.

Vid andra mindre akuta skador, kontakta ditt hemförsäkringsbolag i första hand och rådfråga hur du ska gå till väga. De leder dig vidare ifall de inte själva kontaktar de andra försäkringsbolagen.

Tips 1. Kolla alltid UD:s rekommendationer. Det är först när UD ändrar sina rekommendation som försäkringarna gäller. Att köpa till ytterligare skydd blir därför rätt poänglöst. Du bör snarare köpa resan med en uttalad av- eller ombokningsrätt om läget är osäkert i ett land.

Tips 2. Kombinera ihop rätt. En vanlig hemförsäkring plus ett kreditkort är en bra kombination. Annars ger hemförsäkring plus utökad hemförsäkring eller annan försäkring också ett bra skydd. Men, köp inte alla på en gång. Det är bara onödigt och ger dig inte mer ersättning.

Tips 3. EU-reglerna gäller för alla flygbolag, men det är vanligtvis bara de reguljära flygbolag som följer dem. Lågprisbolagen gör det inte.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023