Gofido logotyp
Alla inlägg

Säga upp sin försäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-03-01 - 3 min läsning

Att säga hej då till sitt försäkringsbolag kan vara en uppslitande process. Du trodde du var fri att gå närsom, men icke, du måste vänta på huvudförfallodagen oavsett hur heta känslorna än är. Men det finns några tips och tricks, låt mig berätta:

Inlåst 1 år i taget. Huvudregeln för alla försäkringar som rör saker och egendom, alltså hem- och villaförsäkring eller bil- och båtförsäkringar är att du blir inlåst 1 år i taget. Det gäller oavsett hur du väljer att betala, per månad eller per år. Den enda gången du kan säga upp din försäkring är på huvudförfallodagen. Trist, men en realitet.

Och vad är då huvudförfallodagen? Det är dagen D, den enda dagen på året av totalt 365 som du får säga upp din försäkring (även vid skottår gäller den regeln...). Varför är det då så? Ja, gammal hävd är det enkla svaret. Försäkringsbolagen har alltid gjort på det viset. I andra länder gäller helt andra regler. Det är även fritt fram i Sverige att ha andra regler, men få bolag har det. Ibland hänvisas till lagtexten, men den säger bara att om inget annat avtalas så gäller 1 år i taget.

Inget behov att vänta dock. Även om du är fast kan du planera för din frihet redan nu. Byt bolag redan idag, men välj ett senare startdatum så börjar den nya att gälla från det datumet. Glöm dock inte bort att även säga upp den gamla samtidigt. Den gäller fram till huvudförfallodagen.

Vid vissa tillfällen kan du även säga upp din försäkring i förtid. Om du exempelvis flyttar eller säljer din bil kan du säga upp din försäkring. Du kan i regel även säga upp din försäkring ifall du är missnöjd med en skadehantering.

För personförsäkringar alltså liv-,barn- och sjuk och olycksfallsförsäkringar kan du alltid säga upp löpande under året, så med dem behöver du inte vänta.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022