Gofido logotyp
Alla inlägg

Säkra upp villa

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-05-24 - 4 min läsning

Nu efter pandemin är det många som börjar resa igen. Då kanske det dyker upp frågor hur du ska säkra upp ditt hus. Här tänkte jag gå igenom grunderna och även problematisera en hel del.


Tre snabba åtgärder om du inte orkar läsa hela texten:

* Brytskydd till dörren - 200 kr * Utomhuskamera, Reolink - 800-1 300 kr (välj PoE så räcker det med en kabel) * Timer till lampa - 100 kr


Vanligare med inbrott i lägenhet än villa. Trots det verkar det mest vara villaägare som pratar om säkerhet och inbrott. En bidragande orsak kan vara att de flesta lägenhetsinbrott sker i tillhörande vindsförråd och kanske inte känns lika allvarliga. Pengar och intresse är givetvis en annan faktor.

Att säkra upp sitt hus är lika mycket en mental process som en praktiskt. Tänk efter före du går loss i en köpfest av säkerhetsprodukter är väl det första konkreta rådet. Kommer du verkligen använda fönsterlåset eller vill du enkelt kunna öppna fönstret när som? Hur ska du reagera på ett rörelselarm från din utomhuskamera? Kommer du ha tid att titta? Eller spelar det någon roll med brytskydd på altanfönstret om dörren ändå bara går att sparka in?

Med det sagt. Till saken, nu kör vi. Mekaniska skydd, larm och tillsyn är tre kategorier att säkra upp inom. Sedan tillkommer skalskydd, det tar vi sist.

Mekaniska skydd är rent fysiskt att göra det svårare för någon att ta sig in. Här går det att nörda ner sig rejält. Viktigast att tänka på är att göra det rakt över. Om du säkrar upp dörren med ytterligare ett lås och brytskydd glöm inte att även se över fönster och altandörrar. Billigast är brytskydd, kostar ca 200 kr och dyrast är väl att köpa en säkerhetsdörr på 30 000 kr. För lite mindre saker som lås kan jag tipsa om Ifs säkerhetsbutik. Tycker de hållit bra priser på de saker jag tittat på.

Larm. Enklast är väl att bara köpa ett abonnemang hos någon av de stora larmleverantörerna: Verisure, Sector alarm, eller SecuritasHome. Annars finns Garda alarm, som tydligen ska vara utan månadskostnad. Till det finns det även larm som du sätter upp själv. Finns en uppsjö, men Ajax och Ring är väl värt att nämna. Reolink och Annke gör bra utomhuskameror.

Tillsyn. Här ryms den klassiska grannsamverkan. Men även att någon i familjen åker förbi och tittar till huset. Rörelse i och runt huset är alltid bra. Även olika åtgärder som gör att huset ser använt ut. Här har väl alla sina egna speciella tricks, men timers, radioapparater som står på, extra bilar på tomten för att nämna några. Att inte ändra något jämfört när du är hemma är väl mitt tips!

Nu har vi kommit en bra bit på vägen, men innan vi går vidare vill jag bara problematisera lite. Att antalet säkerhetsprodukter har ökat explosionsartat sedan 20-30 år tillbaka är inte en effekt av ökat antal inbrott. Mätt som andel av befolkning har antalet inbrott nämligen inte ökat sedan 1975 (enligt BRÅ, men även enligt Svensk försäkring med mätdata från 1985). Faktum är att de senaste åren (sedan 2017) har de till och med minskat. Sedan har känslan av otrygghet ökat och det är säkert en annan typ av inbrott idag än då. Professionella ligor gör det även svårare som amatör att skydda sig, då du ofta måste upp på en rätt hög nivå av skydd för att det ska avskräcka på riktigt och även då är du inte helt säker.

Nog om det. Skalskyddet! Min egen favorit, även kallad lökprincipen. Skyddet går ut på att tänka i lager av hinder och larm. Syftet är att fördröja så att polisen hinner fram och samtidigt få en tidig varning att ett inbrott håller på att ske. Första linjen eller lagret brukar vara tomtgränsen. Grindar utgör det första faktiska hindret, sedan lägger du på ett brytlarm och övervakningskameror på tomten. När de väl kommit fram till huset repeteras allting igen vid andra linjen. Säkerhetsdörrar och sirenlarm. Väl inne i huset är alla värdesaker och bilnycklar i olika typer av kassaskåp, tredje linjen. Förhoppningvis har polisen kommit fram vid det här laget ... om inte inbrottstjuven redan gett upp och givit sig av.

Det var allt. Hoppas du fick något att tänka på. Om du har några egna tips, tveka inte att dela med dig på Twitter (@henrik_senestad) eller varför inte dra iväg ett mejl till henrik@gofido.se.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023