Gofido logotyp
Alla inlägg

Sänk kostnaden utan att byta

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-03-21 - 3 min läsning

Inflationen är rekordhög i Sverige. Sedan en tid tillbaka har även försäkringsbolagen börjat höja sin priser. Att byta hemförsäkring är därför alltid rätt, men finns det andra sätt att få ner kostnaden? Låt oss se!

Pruta - alltid värt ett försök. Att ifrågasätta din höjning kan ibland hjälpa. Hota lite med att lämna så kanske det finns något de kan göra. Och om ni är många som klagar letar det sig upp i försäkringspyramiden så kommer de går försiktigare fram nästa gång.

Trimma bort tillval som du inte längre använder eller har behov av. Vanligast är att ha allrisk eller drulle, trots att du aldrig tar ut något på hemförsäkring. Extra reseförsäkring är också värt att se över och att växla ner på antalet personer när barnen flyttar ut.

Skruva ner lösöre om det går. Hos vissa aktörer går det själv att välja vilket värde du ska försäkra din prylar till, men det är långt ifrån alla. När jag undersökte saken för ett tag sedan försäkrades varmluft för 200 miljoner årligen. Försvinnande få har saker värde 1,5 miljon hemma, ändå är det standardbeloppet. Skruva ner det om det går så sparar du några hundralappar utan att få sämre skydd.

Höj självrisken. Hos de flesta går det idag att justera vilken självrisk du ska ha. Vanligtvis väljer du mellan 1 500 kr eller 3 000 kr (med bil är det andra gränser-samma princip gäller dock), det går även välja ännu högre självrisk men det brukar sällan vara värt de extra kronorna du sparar. Om du vet med dig att du bara har försäkringen för riktigt stora händelser, som vattenläckage eller brand, kan det vara värt att ha en högre självrisk på 3 000 kr. Ifall du istället använder försäkringar för mindre saker, som tappade mobiler eller kraschade tv-apparater behåll den lägre självrisken.

Stay safe och spara på därute. Har du några egna tips tveka in att skicka iväg ett mejl till mig på henrik@gofido.se, alltid kul att höra från er, eller på min twitter (@Henrik_Senestad).

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022