Gofido logotyp
Alla inlägg

Silly Season - att tänka på

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-01-11 - 3 min läsning

I veckorna är det många som passar på att byta på jobb. Här har jag sammanställt vad du bör tänka på vad gäller dina försäkringar. Vilka påverkas och vad ska du titta efter?

Hemförsäkring. Om du är fackansluten kan du ha en hemförsäkring via facket. Så länge du är med i samma fack påverkas ingenting. Om du i samband med bytet även byter fack eller säger upp ditt fackmedlemskap se till så det inte uppkommer något glapp i ditt försäkringsskydd. Och om du behöver teckna en försäkring själv se som vanligt till att jämföra 1-3 bolag, minst!

A-kassa. Om du byter inom samma yrke behöver du inte göra något. Byter du till ett nytt yrke kan du behöva byta a-kassa. Viktigast här är att det inte är något glapp mellan medlemskapen då kan du behöva vänta upp till ett år innan du kan få ersättning igen. Så se till att gå med i den nya innan du säger upp gamla. Är det tid mellan jobben se till anmäla dig till arbetsförmedlingen.

Livförsäkring och familjeskydd. Livförsäkringar brukar följa med dig som individ och brukar inte höra ihop med din anställning. Bara betala som vanligt så kommer den fortfarande att gälla. Vad gäller familjeskydd hör den ihop med din arbetsgivare. Du kan få ett erbjudande att flytta över försäkringen, men det är långt ifrån säkert. Om du byter yrke brukar den nya arbetsgivaren ha en ny försäkring till dig.

Olycksfall. Här är regeln att om du fortsatt är på en kollektivavtalad arbetsplats så kommer du fortsatt ha en olycksfallsförsäkring, som gäller på arbetstid (och till/från arbetet) bör väl tilläggas. Om du går till någon annan typ av arbetsgivare eller exempelvis ett utländsk företag så se till att fråga efter det. 

Tjänstepension. Du kanske inte tänker på pension som försäkring, men det är det. Det vanliga idag är att din gamla försäkring avslutas eller slutbetalas och blir ett så kallad fribrev. Du kommer ha kvar den, men inga nya pengar kommer att sättas in. Du behöver alltid i samband med en ny arbetsgivare att välja nya fonder eller ny traditionell förvaltning. Om du är något äldre (50 plus) kan du ha kvar en förmånsbestämd försäkring, brukar heta något med en tvåa i slutet, ITP2 exempelvis. Du kan då förhandla om att flytta över din försäkring. Alla arbetsgivare går inte med på det, men det brukar vara en bra affär om du lyckas. 

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023