Gofido logotyp
Alla inlägg

Smyghöjningarna ett hundtrick

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-06-11 - 3 min läsning

Varje år höjs priset på hemförsäkringen med runt 3 procent. Det kanske inte låter så mycket, men med tiden blir det stora pengar. Ännu värre verkar det vara med hundförsäkringarna som en läsare fått erfara. Ett riktigt hundtrick skulle man kunna kalla det.

De senaste tio åren har priset på hemförsäkring höjs med tre gånger mer än priserna i övriga samhället. Det betyder att om lunchen gått från 100 till 110 kr, så har hemförsäkringen gått från 100 till 130 kr. På längre sikt ännu mer.

Inom hundförsäkringar verkar det vara ännu värre. En läsare hörde av sig med sin berättelse: "Vi har haft Ares försäkrad hos Folksam sedan 2017 och de har höjt priset priset med 5-7% per år sedan dess - jag fattar inte, vi har inte ens använt försäkringen".

Jag bad läsaren att återkomma med exakta belopp och fick tillbaka följande (beloppen är per kvartal): År 1: 843 kr År 2: 930 kr År 3: 1 083 kr

Totalt blir det en skillnad på 240 kr per kvartal eller närmare 1 000 kr per år, vilket faktiskt blir 8% per år och inte 5-7%. Helt sjukt!

Nu vet jag inte exakt vilken ras Ares är och om just denna ras har haft väldigt mycket skador, men jag kan tycka det är ett konsumentproblem att priset höjs så här snabbt. Det måste finnas någon sorts förutsägbarhet. Framförallt bekräftar det tyvärr den sorgliga bilden att det enda sättet att hålla nere priset på sin försäkring, oavsett typ, är att byta försäkringsbolag, då får du bästa pris. Att vara skadefri och förbli lojal är heller inget vidare skydd mot prishöjningar. Om "kollektivet" drabbats av skador kommer du få ändå få ta kostnaden.

Spring lugnt därute Ares, så husse och matte också slipper den rörliga självrisken på 25% av operationskostnaderna!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023