Gofido logotyp
Alla inlägg

Solceller - vad gäller med försäkringen?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-04-19 - 3 min läsning

En läsare hörde av sig med en fråga om solceller som han skulle installera. Kommer min villaförsäkring täcka det?

Ja, är det korta svaret. Solceller och solfångare är en del av byggnaden och försäkringen gäller för byggnadsdelar så även för detta. Försäkringen gäller också för installationer på tomten och ibland även på andras byggnader. Så du har automatiskt ett skydd ifall du har en villaförsäkring.

Några fallgropar dock. Som vanligt med försäkringar så får du ersättning ifall någon annan eller något annat har orsakat skadan. Exempelvis om det kommer en hagelstorm som förstör solcellerna. Men, ifall du själv har sönder de kommer du behöva en "drulle" eller "allrisk" för din villabyggnad. Hos vissa aktörer ingår det i "Villaförsäkring stor" eller liknande, hos Gofido finns det ett tillval som heter "Drulle villa".

Viktigt att tänka på hur du tar hand om solcellerna också. Många skador uppkommer pga felaktigt underhåll. Ett exempel är användandet av rengöringsmedel som orsakar korrosion, eftersom skadan inte kommer plötsligt riskerar du att helt bli utan ersättning.

För elinstallationer på yttertak gäller också särskilda regler. Se till att anlita en behörig elfirma. Om det inte är gjort på rätt sätt riskerar du att få nedsatt ersättning eller till och med bli utan. Även för batteriinstallationer finns det regler. Se länkarna längre ner.

Sedan sist. Åldersavdrag. Räkna aldrig med att få tillbaka hela summan du lagt på en anläggning ifall den blir totalförstörd. Visserligen har jag sett undantag på de första tio åren för solcellsanläggningar, men annars så skrivs vanligtvis värdet ned med en procentsiffra. Tänk så här: En solcellsanläggning beräknas hålla i ungefär 30 år, då kommer även värdet att minska under tiden fram till det året. Du kommer få tillbaka vad anläggningen var värd när skadan inträffade och inte vad det kostar att köpa en ny eller vad du betalade för den.

Väl mött

Henrik

Tips: Vad gäller elinstallation av solceller Installation av batterilager

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022